onsdag 15 april 2015

On the road again

Om några dagar blir det miljöombyte i några veckor. Lite tidigare än vanligt lämnar vi vårt provencehus i goda händer och kör husbilen till Sverige för det årliga besöket. där.

För den som undrar hur vi bor under den tiden kommer här några bilder på vårt trogna ekipage, Liberty. Vi har precis allt som behövs men det är "compact living" som gäller, precis som på båt av motsvarande storlek men det är vi å andra sidan vana vid sedan många, många år.

Kök med gasolspis, fläkt, varmvatten och kyskåp med frysfack har vi. LIkaså badrum/toalett med lättskött toalettsystem som töms på campingar. Dusch och förstås varmvatten där också. Värme via el eller gasol om det skulle  behövas. 

Varsin mycket bekväm säng, separerad från den övriga "boytan" som består av litet minivardagsrum med plats för sex personer när man vänt förar- och passagerarstolen åt matbordshållet. Vi har tv, radio med högtalare i hela bilen, mängder med fiffiga garderober och stuvningsutrymmen, både inne i bilen och utanför. Står vi stilla ett dygn eller mer fäller man ut markis utanför dörren och placerar sina stolar och sitt bord där och har sedan olika typer av utsikter beroende på var man parkerar sig. Internetuppkoppling sker via de campingar eller ställplatser vi står på och när vi är i Sverige utnyttjar vi vårt mobila Telia-abonnemang. 

Det här är ett roligt sätt att ta sig fram genom Europa och vi är ganska vana husbilsåkare numera. Det finns de i vår bekantskapskrets som fortfarande tror att det här påminner om "Vi hade iallafall tur med vädret" eller att detta transportsätt är att jämföra med "trailer camps" eller andra lätt nedsättande omdömen. Inget kan vara mera fel och vi bryr oss heller inte längre om de som kommenterar eller gör sig lustiga på det sättet. 

Just husbilmarknaden (på bekostnad av husvagn) har exploderat under det senaste decenniet och det är framförallt människor i vår ålder som kanske tröttnat på både sommarstugeunderhåll och båtar som väljer att resa och bo på det här sättet. Många tillbringar många månader i södra Europa, andra åker runt både i Sverige och utomlands, kanske under lång tid och med stor upptäckarglädje. 

För oss som har en utspridd familj är det här än så länge ett perfekt sätt att resa. Vi kan stanna till där vi vill och kan rå oss själva vilket är viktigt för oss. Det där med att sova över på soffa hos vänner och bekanta har liksom aldrig känts bra för oss så det här är ett bra alternativ. 

Nu står den här för den årliga översynen och inpackningen av tusen prylar. Vi lämnar om några dagar ett 25-gradigt Provence i sol och kör uppenbarligen mot något kyligare temperaturer. Men hoppas förstås ändå på en härlig svensk vår!!

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag växte upp med mycket camping i tält, och jag älskade det. Mamma tjatade sig till husvagn när hon jände sig för stel för gummimadrass i tält, men pappa gillade att backa och trixa med den i okända städer, han blev stressad, så vagnen blev inte kvar länge.
Vi tältade några år när barnen var små. Jag har drömt om husbil i många år, men makens båtdröm (och kassa) övervägde. Som väl var, blev jag snabbt båtfrälst. Men det finns förhoppningsvis en tid för husbil när vi inte orkar skutta upp på klipppor och bryggor längre.

Trevlig resa!

Inger sa...

Jag blir ju faktiskt väldigt sugen...

cruella sa...

Vi husvagnscampade hela min barndom, rätt mycket i Norge men även i Värmland, Dalarna och på Åland. Min pappa älskar att köra bil, ju svårare förhållanden desto bättre, så trånga fiskecampingar nedanför serpentinvägar vid någon norsk älv var helt hans melodi. Mamma stod bakom ett träd och höll för öronen, ungefär;-)

Jag sover uselt i tält men älskar att tälta i alla fall, så det har blivit en del sånt på senare år, bland annat i USA och på O-Ringen med familjen.

Kör försiktigt, hoppas ni i alla fall får tur med vädret;-)

cruella sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
cruella sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
cruella sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
FREEDOMtravel sa...

Hoppas ni får en bra resa till Sverige, och om vi har riktig tur ses vi sen! Husbil är ett fantastiskt sätt att resa. Vi ser friheten som fördelen! Vi har varit på en intressant utflykt idag, någon timmes körning bort. Har inte hunnit uppdatera ännu, men det kommer!

Elisabet. sa...

Husbil måste vara det ultimata; jag skulle mer än gärna ha en i min ägo, så härligt att kunna stanna där man vill och ändå ha bohaget med sig och slippa husvagn där bak.
Kör försiktigt! säger jag till chauffören.

mossfolk sa...

Då hoppas jag att vårvärmen här håller i sig så att ni får ett riktigt fint vårväder! Vi har haft sexton grader flera dagar i rad.

Vi bodde mycket i husvagn när jag var barn. Hade den stationerad på camping i Kilsbergen, men åkte på en fem veckor lång semester runt i Sverige och Norge varje sommar. Mina föräldrar åker fortfarande en del med husvagnen, än mer nu när de båda är pensionärer. Då och då kommer det mail med bilder bland annat på fantastiska utsikter från husvagnsdörren. Ena dagen en sjö och nästa fjällvärld.

Jag skulle själv vara mer bekväm med att ratta husbil, men kan samtidigt förstå smidigheten med att kunna ställa husvagnen på plats och sedan göra kortare turer in till stan/affären/sevärdheter/vandringsleden med bilen. Alldeles särskilt om man har barn kanske.

Det ser hur som helst jättetrevligt ut i er husbil!