måndag 2 februari 2015

Trassel

Bloggen blir sorgligen eftersatt. Jag gillar att lägga in bilder till mina texter men sen en tid tillbaka är det stört omöjligt. Det går inte att ladda ner dem hur jag än försöker och vilka vägar jag än försöker gå.

Nu har jag en allvarligt sjuk dator som uppvisar trista symptom på andra fel också. Sånt som tidigare fungerat krånglar och allt är segt. Numera verkar hälften av mailen försvinna också och  det är ju allvarligare - det inser man när den kommunikationsformen fallerar.

Det här är ett bekymmer med utlandsboendet. Det är verkligen inte helt lätt att förklara för en eventuell fransk tekniker vilka bekymmer man har och eftersom datorn är "svensk" är det inte helt lätt för en fransman att kolla på egen hand heller. Inte  vet jag var man lämnar in den heller och om det ens är lönt det.

Maken som är hyfsat kunnig har gjort vad som göras kan - rensat och systemåterställt men ingenting hjälper. Det är bara att ställa in sig på att behöva skaffa en ny - den är sex år gammal och inte vet jag livslängden på datorer idag?. Problemet i dessa tider är att veta vad man behöver. Jag har Iphone och Ipad och med den senare klarar jag hela vardagens internetbehov och bättre än på datorn faktiskt. Jag har ett tillhörande tangentbord så jag borde kunna koppla ihop det med paddan och vara datoroberoende på det sättet.

Problemet är mest min bildbank. Under många år har det blivit tiotusentals bilder som ligger katalogiserade i Picasa och som hela tiden måste uppdateras och föras över på separat hårddisk för att inte försvaga datorn. Bara tanken på att byta dator och föra över all information från den ena till den andra gör mig också matt. Och ska man ha Mac eller Windows? Samma gamla frågor återstår och tekniken blir bara mer och mer förfinad. Min nya fina kamera har wifi och ska enkelt kunna kopplas till datorn men som den beter sig nu vill jag inte ens pröva.

Tekniktrött har jag plötsligt blivit och det går ju ut över kreativitet och skrivlust. För närvarande lägger jag ut lite information på Facebook och på Instagam (Monne44) för den som vill följa det franska livet. Men det blir ju mest korta nerslag.

Vi lever och frodas även om vardagen också innebär bekymmersamma inslag som nytillkomna krämpor. Tack vare den eminenta sjukvården får vi dock god behandling. Årets sverigeresa är inplanerad till i april så blir det aktuellt med ny dator får inköpet vänta tills dess. Att byta till franskt tangentbord är ingenting jag kan tänka mig. Gillar mina å, ä, och ö och dessutom sitter inte de franska bokstäverna där man är van.

Kanske är det Blogger det är fel på utan att jag vet om det? Om någon annan har samma problem får ni gärna berätta!

10 kommentarer:

Musikanta sa...

Ditt inlägg får mig att tänka på att jag måste föra över alla mina bilder till den externa hårddisken. Det har blivit sorgligt eftersatt.

Jobbigt när datorn strular och tråkigt att inte kunna lägga in bilder. För mig är det livsviktigt att lägga in bilder på bloggen. Jag följer heller inte sådana bloggar som bara skriver text, hur intressanta de än må vara. (Jag ska göra ett undantag för din blogg nu när jag vet hur du har det :-))

Nej, utan ä, ö och å skulle jag inte kunna vara. Det är snart april, tiden går så fort, så du får väl ge dig till tåls tills dess.

Jag har en vanlig PC med Windows som jag tycker fungerar bra, men min bror t.ex. skulle inte kunna tänka sig annat än en Mac.
Kram från Ingrid

Bloggblad sa...

Några tekniska tips kan jag inte erbjuda, men lite medlidande angående tekniktröttheten... För varje gång min dator har kraschat har alla bilder och all musik och noter hamnat på nya ställen. Allt säkerhetskopieras automatiskt (utan den datakunnige maken skulle jag inte kunna ha dator, så ofta som det strular) men det tar TID att hitta det jag ska ha... Många fula ord blir det...

Elisabet. sa...

Ja, jag känner till eländet. Ditt mail får jag, men inga bilder till.
Skulle jag inte kunna lägga in bilder, då lade jag nog av ...?
Här är vi förfärligt otekniska och det är en pärs var gång nånting strular. Nu får jag snart ny Iphone och hur jag då ska föra över det mesta, övergår mitt klena förstånd - när det gäller sånt, it-grejs -.
Så länge får jag trösta mig med att x:a i att jag inte är en robot.
Alltid något.

Kattis sa...

Köp en liten apple adapter (Kostar någon hundralapp.) ladda bilderna direkt i iPaden, och blogga från appen!

Boel sa...

Du hittar säkert ett sätt att fortsätta göra fina inlägg på din blogg. Tekniken trilskas ibland! Tack för en trevlig blogg! Alltid roligt att följa dig där. Kikar in på ditt Instagram så långe- och tankar lite Sydfrankrike!
Hälsningar Boel

Ann sa...

Jag kan inte heller lägga in bilder på min blogg. Funderar också om det är blogger det är fel på...
Själv skriver jag på ett franskt tangentbord som jag "ändrar" till svenskt genom ett klick på datorn. Det är något maken har installerat, jag har ingen aning om hur. Det gäller bara att komma ihåg var de olika svenska tangenterna sitter.

Andra året i Hjo sa...

Rätt Musikanta, man får tänka på bilder och annat man vill ha kvar. Angående din sjuka dator. Kanske skulle man börja använda Molnet. Sex år är nog rätt gammalt för en dator. Tre år sa vi på jobbet vill jag minnas. Men hemma vill man nog ha den frisk längre.

omedvetenellermedvetenkonsumtion sa...

Jag var med om det för längesen, att jag inte kunde ladda upp fler bilder på bloggen.
Raderade en del gamla och när jag sen la upp nya fick jag förminska dem (gjorde jag i paint) innan jag laddade upp dem.
Minns inte hur små de behövde vara för att inte ta för mycket plats.
För mig var det alltså gratisutrymmet för bilder som var slut, men jag vet inte om det fungerar likadant idag och om detta är ditt problem...
Nu ska jag kika vidare på din blogg.
Ha en fin dag!

LQT sa...

Frågan om Windows eller Mac vågar jag inte kommentera, men har själv nyss köpt en dator i Frankrike med Windows 8.1. När man startar datorn första gången kan man välja bland ett litet antal språk, men när installationen är klar kan man med lätthet hämta hem svenska. Olika tangentbord, bl.a. svenskt finns inbyggt. Tror alltså att du kan köpa dator i FR och lätt ställa om den till svenska.

FREEDOMtravel sa...

Vad tråkigt med trasslet med datorn! Har inte Blogger så det vet jag inget om... Själv älskar jag PC, men Peter gillar Mac. Mac har bättre batteri och ingen virusrisk, men jag tycker att det är lättare att systematisera bilder i PC. Alla säger iofs att Mac är bra på bilder, men jag uppfattade det som att den ordnade själv istället för att jag fick bestämma, och det gillade jag inte... ;)

SV: Huh vad kyligt det låter! Vi siktar på att vara kvar i Spanien ganska länge, och sedan stanna i början av Frankrike. Det dröjer 2-3 månader innan vi kommer, men vi ses väldigt gärna!!! Jag tror att vi kommer passera Gibraltar...