lördag 22 november 2014

Getfarmsbesök


 
Tillsammans med ett antal andra svenskar åker vi på heldagsutflykt nära oss. Först en byvandring i närliggande La Cadière d'Azur där min dotters svärmor har sommarhus och yngsta barnbarnet döptes i byns kyrka förförra sommaren . Vi äter lunch på en restaurang på höjden med vidunderlig utsikt över landskapet bort till Medelhavet. Bilder kommer så småningom.
 
Efter det är det dags att på skumpiga, minst sagt små vägar leta sig fram till en getosfarm. Det blir verkligen en upplevelse, inte bara pga de trevliga getterna men också för att ägaren har ett antal urgamla franska veteranbilar och för att hela stället är så rörigt och ostädat att man inte tror att det ska gå att driva en professionell getosttillverkning där.
 
Men det visar sig att så är det. Vi får se det hela från "ax till limpa", inklusive hälsa på getterna som finns i alla upptänkliga färger - med och utan horn och skägg. Väldigt fridsamma djur, vaktade av ett stort antal hundar.
 
Varken maken eller jag är särskilt förtjusta i "chèvre" dvs "schävvr" som det faktiskt heter, inte "chävré" som så många svenskar kallar detta i Sverige. Getostsmaken är för frän för oss men våra övriga meddeltagare köpte på sig alla sorter, från mjuk till hård lagrad ost. Jag ägnade mig mest åt att prata med de snälla djuren som la huvudet på sned och verkade förstå vad man sa. Utsikten från gården ut mot havet var också bedövande - det kommer i nästa inlägg.
 
Efter getost blev det honungstillverkning, lika intressant "fabriksbesök" det med genomgång av hur bina tillverkar honung och hur den tas tillvara. Här inköptes honungsvinäger och pastiller och det ska bli intressant att pröva just vinägern.
 
Hela utflykten avslutades med ett besök i ett nytt och modernt vinkooperativ där man sålde de berömda Bandolvinerna. Några flaskor inhandlades där också och nöjda med dagen satte vi oss i fredagsköerna från storstaden Toulon hem till byn igen.

4 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Fina bilder på getterna! De ser så personliga ut! Själva är vi nog ganska förtjusta i chevre (hittar inte den grava accenten på tangentbordet, det är ju så sällan man använder den på svenska...)

Bloggblad sa...

Det är inte så många år sen som jag både lärde mig säga och ät schäävre. Jag gillar nu allt (utom bruna bönor) så jag är lättroad.

Låter himla trevligt med er utflykt.

Musikanta sa...

Att åka på utflykt i grupp är i allmänhet mycket allmänbildande och väldigt trevligt. Man får se och uppleva sådant som man aldrig får som turist.

Fast besök på getostfarm hade det nog inte blivit eftersom maken inte gillar getost alls. Jag är heller inte särskilt förtjust i det.
Provence är underbart vackert, även som nu på hösten.
Kram från Ingrid

Monet sa...

Freedomtravel - det var verkligen supergulliga och fromma djur. Önskar jag gillat deras ost bättre, den milda sorten går bra och också varm chèvre. Hur långt har ni kommit och närmar sig Frankrike?

Bloggblad: jag tror att det är en läroprocess med mycket mat. Men just getost har jag prövat nu i så många år och det går faktiskt bara inte. Smaken är sååå frän!

Musikanta: håller med om att grupputflykterna är både allmänbildande och trevliga. Bra franskträning dessutom eftersom guiderna ofta är fransmän. Varje by med självaktning här har en turistbyrå med guide. Och ja, Provence och särskilt vår del av den är så vackert att man ibland bara hisnar!!