torsdag 24 juli 2014

Sverigerapport

Lite drygt två veckor efter förra inlägget befinner vi oss nu på vår skogstomt i Roslagen. Den som kan beses på Facebook och Instagram men inte här. För att jag inte vet hur man för över bilder via Ipad till Blogger  helt enkelt!

I år hade vi en j-a resa till Sverige. Sällan har Autobahn haft så mycket köer, så många stopp och så många  reparationsarbeten som när vi körde. Ibland kom vi kanske några mil efter en hel dag i bilen. Enormt frustrerande och obehripligt att ett land som Tyskland inte bättre klarar sin infrastruktur än så här.

Väl i Skåne och hos familjen där fick vi vara med om en fölfödsel, spännande och lite dramatiskt. Det krävdes hästkrafter att klämma ut ungen minst sagt. Nu sitter vi som alla andra svenskar i tropisk hetta här i roslagsskogen där maken dessutom gjort en jätteinsats och röjt fram hela den trädgårdstomt som dolts bakom fjolårsgräset. Dagarna tillbringas flämtande med fötterna i kallvattenbalja, fläkt på utebordet, våt handduk om halsen om halsen och så litervis med vatten. Inte utan att vi längtar efter vårt klimatiserade franska hus! I synnerhet på nätterna när det blir lätt kvävande i husbilen. Som tur är har vi lokala näringsställen att hämta mat ifrån, det är inte tal om att stå och mecka med i ett pyttekök i denna hetta!

Idag har vi ansökt om nya pass hos polisen i Norrtälje. En synnerligen smidig och snabb procedur. Tidsbokat hade vi gjort via nätet innan avresan. Det kom påminnelsemail från polisen häromdagen och väl på plats sköttes allt mer eller mindre automatiskt. Bild och fingeravtryck plus namnteckning i en apparat framför den unge polismannens disk. Några uppgifter och en ifylld blankett med vår franska adress senare så var allt klart. Det hela visades upp för godkännande på fotoskärmen och om 3-5 arbetsdagar är det klart för avhämtning. Polisen sms:ar om detta, det är ju fiffigt! Mänga i Frankrike har berättat om att det både är dyrt och krångligt att förnya pass som utlandssvensk men för oss gick det galant. Utan minsta väntetid dessutom!

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Låter ju helt perfekt - jag tänker på passproceduren - ty mitt går ut innan resan till England i september. Kanske skulle jag boka redan nu?

Monet sa...

Elisabet, gör det direkt. Går supersnabbt via nätet där du själv kan välja tider så att du också hinner få det i tid innan resan. Just vårt Norrtälje anses vara erkänt bra med tider och att ordna detta snabbt. Men det lär inte vara likadant överallt så jag skulle inte chansa!

Elisabet. sa...

Monet, det fungerar likadant här .., jag har precis bokat tid tills på tisdag i nästa vecka! Helt suveränt!

Inger sa...

Precis lika snabbt i Stockholm att få pass. Väldigt smidigt!

Isa sa...

Var nog nödvändigt att "snabba upp" hanteringen med tanke på den strykande åtgång, som svenska pass har fått! Som utlandssvensk har man kanske inte följt med, men den dystra sanningen är ju, att dessa, en gång så strikta värdehandlingar, håller på att bli suspekta..
"60 000 svenska pass "tappades bort" 2013/--/finns exempel på personer som tagit ut upp till 20 nya pass på kort tid - pass som tros hamna hos människomugglare"

Lisa sa...

Trevlig blogg, kan tipsa om appen Blogsy - med den kan du enkelt flytta bilder från instagram.