söndag 29 december 2013

Svensk julbord för franska grannar
Vi bjuder in närmaste grannarna till svenskt julbord. Ingen av dem har någonsin ätit sån här mat, än mindre druckit snaps eller svensk glögg. Vi undrar förstås hur det ska gå. Här har vi sillar, löjrom, lax med gravlaxssås men också svensk skinka, renpaté, köttbullar och prinskorv.

I vårt hus äter vi varken lutfisk eller risgrynsgröt eller läskiga grisfötter eller annat konstigt så vi tror att fransmännen ska klara av det mesta. Vi har bunkrat upp med fransk gåslever, hemlagad kycklingleverpaté, franska charkuterier, smågurkor, oliver. Och tillsammans med knäckebröd och tunnbröd (jo, allt finns på närmaste IKEA Food) har vi också lagt baguette. Och så har vi översatt det mesta till franska och det blir hur knäppt som helst. Gubbröra blir "bordèle du viellard" till exempel och den som vill se de andra hemknåpade översättningarna kan klicka på bilderna för förstoring.

Vi vet att fransmännen inte är förtjusta i rå eller inlagd fisk. Det finns mycket få sushirestauranger här t.ex. Snaps känner de till men har nog inte druckit de kryddade sorterna och deras "vin chaud" påminner bara lite grand om svensk glögg. Pepparkakor med roquefort-ost är en fullkomligt ny upplevelse för dem.

Men de är "modiga" Glatt kastar de sig över det mesta och smakar försiktigt. Vi får introducera dem i att man börjar med sill och slutar med varm Jansson (också det en märkvärdighet). Vi sjunger Hej tomtegubbar för dem och de blir alltmer förtjusta i sina småflaskor med skärgårdssnapsar och ber att få fler! Allt smakar man på - utom tomatsallad med mozarella till min förvåning?

Tvä av fransmännen kommer inte från "Le Midi" som Provence ofta kallas här utan från Alsace nära tyska gränsen. Så sjungandet och "l'alcool fort", känner man igen. Och våra stillsamma ljus, den röd-gröna dekorationen (inte neon och blåblinkande slingor) uppskattas.

Trots att de inte tidigare träffats så bor vi alla i samma område. Och utan att blinka sätter man igång och pratar med varandra - intresserat och livligt. "Vi behöver ingen introduktion" säger de och skrattar. "Vi är fransmän". Nya sociala koder visar sig för oss också. Vi får överdådiga blomsterbuketter PLUS fint vin. Ingen sätter sig ens förrän värdinnan försett sig från buffébordet och alla väntar in att jag börjar äta. Den lilla nioåringen som är med sitter med vid bordet, förser sig av prinskorv, får CocaCola och är i övrigt tyst och stillsam med sitt Nintendo precis hela kvällen.

Ju mera snaps desto intressantare diskussioner. Männen som inte känner varandra sedan tidigare börjar snart diskutera politik på ett sätt som vore helt otänkbart i Sverige. Diskussionens vågor går höga och det blir roligare och roligare. Plötsligt är vi inne på Franska Revolutionen och Napoleon och vi får intressanta inblickar i hur man ser på sin historia sett i relation till det moderna Frankrike.

Mer och mer mat äts och svensk grevéost slinker ner ihop med fransk brie. Och så avslutas det hela med fransk julstubbe och kaffe.

Hur länge vi åt och drack? Ja, alla kom klockan 1900. Och gick halv två på natten!! Och diskussionerna fortsatte utanför vår ytterdörr en bra stund till hörde vi! Ja, se det var ett party!!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter underbart Monica och jag förstår att du/ni stormtrivdes:)
Du har alltid gillat att diskutera och ventilera olika slags frågor. Härligt!
Idag har vi haft lite sol här i Norrtälje.Tydligen får vi se den lite imorgon också men sedan väntar nästa lågtryck....Suck!
Gott slut och Ett Gott Nytt År!
Kramar
Christina

Bloggblad sa...

Det kalaset kommer de nog att prata om länge. Måste ha varit jätteroligt. Och ganska exotiskt.

Musikanta sa...

Vilket härligt initiativ av dig att bjuda in grannarna som en del inte kände varandra innan.
Så mycket arbete som du hade lagt ner kunde det ju inte bli annat än succé!
Bilderna kunde ha platsat i vilken kokbok som helst.
Kram från Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År!

Elisabet. sa...

Jag kan glädja dig med att det finns påhittiga människor även i Sverige. Min äldsta dotters svärmor som nyligen blivit pensionär, delade ut arton brev till lika många radhusgrannar och inbjöd dem till pratkvällar, ja, hemma hos dem. (M:s svärmor och svärfar).
Tretton kom.
Det blev fika och prat i timmar och nu ska detta fortsätta.
Jag bara log.

Anonym sa...

Kul Monica.
Vi bjöd också våra franska grannar på svenskt julbord, och blev väldigt förvånade över hur mycket sill och snaps det gick åt... Men roligt blev det...