tisdag 30 oktober 2012

Tvära kast
För inte så många dagar sedan skrev jag lyriskt om våra vackra men framförallt varma oktoberdagar. Sen tog det stopp. Vår "clim" som sedan i somras stått på "Cool" och 21 grader fick nu plötsligt slå över till "Heat" och 22 grader. Från gallret i taket susar nu skön värme ner, där det i somras och fram till nu varit en svalkande och behaglig luftström.

Plötsligt blev det ett dramatiskt väderomslag också här hos oss. Nattemperaturer ner mot plus 3 grader, svinkalla nordliga vindar, i synnerhet den som kallas för "Tramontagne" vilket säkert betyder att den kommer från bergen. Och vilka vindar sen - upp mot 130 km i timmen eller cirka 36 sekundmeter. Det plus skyfall orsakade ordentliga översvämningar på sina håll och ett par ungdomar drogs med och drunknade. En tolvårig pojke är försvunnen på den fina ön Porquerolles, befarad drunknad han också.

Så det var bara att ta fram strumporna, byta ut sandalerna mot vanliga skor och plocka fram fleecejackan. Ute vred sig de stora ekarna och det bara fullkomligt drösar ner ekollon och löven flyger.

Någon dag senare slutar det att regna men är lika morgonkallt. Dock skiner solen och mitt på dagen kan vi återigen äta lunch på terrassen och sola oss en stund i 18 graders värme. Att sommaren är förbi och vi går mot kallare tider råder det ingen tvekan om. Strax ovanför oss uppe i bergen har det snöat och ser ut som i Sverige ungefär.

Vi har det inte som i New York förstås men när det brallar i härnere då märker man att det är ordentligt väder det handlar om!

2 kommentarer:

Mira sa...

Åh! Du säger också "brallar"! När jag säger det om ordentlig vind stirrar folk konstigt på mig...

Monet sa...

Brallar i - det är klart att det betyder att det blåser ordentligt!! Finns till och med förklarat på "slang-wikipedia". Men det är säkert urgammalt som uttryck så det kan väl hända att man får någon konstig blick. Jag har inte märkt något dock:-)