tisdag 1 maj 2012

Fransk första maj


Här hos oss blommar syrenerna sedan ett par veckor. Så här vackert är det.

Idag, den första maj är det dock en annan blomma som dominerar - liljekonvaljen, le muguet, som alla ger varandra i små buketter och som anses bringa lycka och glädje. Precis överallt säljs de, i små stånd längs vägarna, i supermarchés och i blomsteraffärerna. Jag gillar det här med Frankrike. Man tar alla tillfällen i akt att ha små dagar där allting firas, inte bara importerade amerikanska dagar som Valentine utan Lyckodag med liljekonvaljer, musikdag i hela Frankrike i juni och så förstås alla lediga dagar som helgar allt som har med de två krigen att göra. Sånt som vi i Sverige inte har en aning om.

Jag har också fått en vacker liljekonvaljbukett av min alltid så snälla man och till min stora glädje fanns en kvist med tretton små klockor som anses vara extra lyckobringande. Bild kommer så småningom där den står som bordsdekoration till grannmiddagen som snart ska serveras. Det blir thaikyckling med kokosmjölk, jordnötssmör (svårt för maken att hitta i affären, man är inte så himla mycket för exotiska kryddor här än) och sambal oelek. Lite goda ostar på det och lokalproducerat vin och apéro i solen på terrassen kl. 1900.

Vi har ingen Valborgsmässoafton här i Frankrike och saknar det inte heller konstigt nog. Vi vande av oss med  detta på skärgårdsön där det ömsom snöade, ömsom drog igång för sent i skärgårdsmörkret och med för mycket smällare runt benen för hunden. Så det blev inget SvtPlay för oss med "vintern rasat" och vi är istället helt inne i den franska kalendern där det nu är påsklov sedan länge och helt stängd dag idag som på så många andra ställen. Första maj är ju internationell " arbetets dag" också här.

Men  idag är tv-bildernaockså fyllda av presidentvalskampanjen - Sarkozy på piedestal på Place Trocadéro med hela Paris och Eiffeltornet som fond och 200.000 supporters viftande med franska flaggor. Och utmanaren Hollande på annan plats med samma uppslutning. Nu är det bara fem dagar kvar till slutomgång i presidentvalet och trots att att siffrorna pekar på en missnöjesvald socialist vet man inte vad som händer. Analyserna duggar tätt och med spänning ser vi fram mot direktsänd diskussion mellan de båda kandidaterna om några dagar innan det hela avgörs.

Det är dramaturgi i det franska valet och väldigt intressant att följa även om många fransmän, trots stort valdeltagande väntas rösta blankt eftersom de inte gillar varken den ena eller den andra.


1 kommentar:

Vanja sa...

:D

... och här har syrénernas bladknoppar just spruckit ut...