torsdag 17 november 2011

Högvatten

Genom vår by rinner floden Gapeau. Normalt ett stillsamt porlande vattenflöde där man ser flodfårans botten genom det klara vattnet. För en tid sedan hade vi i vårt departement Var osedvanligt mycket nederbörd - det kom otroliga mängder, inte så mycket hos oss som lite längre upp i landet och mera österut. Där blev det ordentliga översvämningar.

Men hos oss steg vattenståndet också till jättehögt läge.Titta bara hur det stigit över en av trädstammarna. Ljudet av det forsande vattnet hördes överallt i byn. På 1700-talet svämmade floden över och höjde sig över sex meter över nuvarande vattensstånd och ett stort antal byinvånare drunknade. Det där har varit svårt att tro på även om det sitter ett märke på ett av husen som visar hur högt upp vattnet steg. Men när man nu ser naturkrafterna i rörelse tvingas man inse att det mycket väl kan hända igen. Tur att vi bor på en bergknalle en bra bit ovanför floden!Posted by Picasa

3 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Det är verkligen ytterligheter i vädret. Är det inte extremregn, så är det extremsnö.

Här håller vi tummar o tår o ber till alla stora godheter att vi ska bli skonade fr både snö o kyla. Orkar inte med ännu en lång sträng, snörik vinter.

Kram

Mira sa...

Jösses! Det var lite skillnad mot när vi såg den...

Anonym sa...

Skönt att inte bo precis vid floden när det ser ut som på bilderna. Vattenutsikt kan vara överskattad ibland!
Ha det bra.
A-M