lördag 13 augusti 2011

Fest i byn!!
Nu är det drag i vår lilla by. Vi har lärt oss att varje ort med självaktning härnere har någon typ av fest i augusti. Vi har missat det här tidigare eftersom vi då har varit i Sverige. Men i år häpnar vi över vad den här lilla byns festkommittée har ordnat.

I fyra dagars tid är det fest och aktiviteter från morgon till kväll. I år är temat 1930-tal och byparken omvandlas till Central Park i New York, där ställs ut och defileras veteranbilar från tiden, en modeshow med eleganta damer med chicka små hundar i tidstypiska kläder ordnas.

Igår kväll var det New Orleansjazzparad på byns gator och middag i parken för betalande gäster vid långbord. Vi var inte där men bor så att man tar del av musik och annat ändå, alldeles gratis på vår terrass. Klockan 2300 drog discot igång, det var ett ÖS till klockan två inatt och såg antagligen ut som på bilderna från en annan tidigare DJ-discofest där alla sjunger, dansar och roar sig kungligt.

I morgon ska vi kolla bilarna och modeshowen. På kvällen är det ännu mera 30-talsjazz och nytt disco eller "Bal DJ" som det kallas. Dessförinnan har det varit cabaret i parken, teater för barnen, boule- och korttävlingar för de äldre.

Och på måndag, som är helgdag här - l'Assomption - vilket ju måste vara uppståndelsedagen, då är det gudstjänst och minneshögtidsfirande vid statyn och minnesmärket för byns stupade män. Och så är det långbord igen under de skuggande platanerna mitt i byn och lunch med sk. Aïoli, en provencalsk rätt med fisk, skaldjur, potatis, morötter och ett berg med vitlöksmajonnäs! För 22 euro får man apéritif, Aïoli, ost, efterrätt, vin så mycket man vill dricka och så kaffe på det! Allt hemlagat av byns kvinnor.

Sen är det tomboladragning och vi hoppas vinna förstås eftersom vi köpt 10 lotter av två små söta flickor som ringde på dörren häromdagen. Och så avslutas det hela med musikprocession från grannbyn genom bygatorna igen.

Det ni, det här skulle man vilja se lite oftare i småorterna i Sverige också - lite galen glädje mitt i trista kristider. Här är vi 2.000 invånare och byns borgmästare blir bara populärare och populärare genom att stå bakom sånt här!

Posted by Picasa

2 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Läser om byfester hos en annan bloggare i Languedoc. Låter härligt!

Men himmel!! 22€ för allt detta! Fantastiskt... o så blev jag hungrig igen... aioli, fisk, skaldjur. Vilket paradis ni bor i!

Men en dag är vi också i Frankrike. Planen är klar ;).

Kram

Elisabet. sa...

Ja, det låter helt fantastiskt! Men jag är nöjd och belåten efter kvällsmat på Göstas Café nära havet .., inte så livat kanske, men .., skönt ändå ,-)