onsdag 13 juli 2011

Nills 'Ållgerssån

Näst sista kvällen på det franska sjukhuset är det en jätterar och trevlig sköterska som har nattpasset. Medan hon pysslar med mitt dropp och ger mig kvällsmediciner säger hon sen lite ivrigt: "Madame, ni är från Sverige eller hur?"

Och när jag svarar att så är det ju säger hon: "Jag kan två saker om Sverige. IKEA och Nils Holgerson". Det sista uttalar hon som i rubriken. Jag blir alldeles paff. IKEA vet man ju att alla känner till men Nils Holgersson? Den gamla sagan av gamla Selma Lagerlöf, hur sjutton kan hon veta något om den?

Engagerat berättar hon då att i hennes generation, fransmän som nu är mellan 30 och 40 år, växte upp med en speciell tecknad tv-serie för barn som hette "Nils Holgerson dans le pays sauvage". Nils Holgerson i det vilda landet, ordagrant översatt. Detta var hennes favoritprogram och hon berättade livfullt om den lille pysens olika äventyr under resan på gåsryggen genom Sverige.

Hon sa också stolt att hon lyckats få tag i en cd med hela den franska serien och nu lät sina egna barn titta på den. Och de tyckte att det här var lika exotiskt och spännande som hon själv. Och så sa hon stolt: "Och min äldsta son heter Nils, döpt efter seriefiguren".

Kan man tänka sig så märkligt. Jag undrar ju förstås sen vad det är för intryck unga fransmän kan ha fått av Sverige genom den här serien? Är det därför så många faktiskt ger en bild av att det är mörkt och mycket KALLT men också mycket vackert? Samtidigt har de dålig kläm på var Sverige ligger - de flesta börjar prata om de norska fjordarna eller isländska vulkanutbrott när hemlandet kommer på tal!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Så härligt och så oväntat! Och tänk, vad det betyder mycket om så bara EN ENDA människa är riktigt, riktigt vänlig.

Under vårt besök i Bretagne, mötte jag många nonchalanta människor ..., på posten och i matvaruaffären.

Men i det lilla bageriet stod en komplett ÄNGEL bakom disken och hon gjorde mitt frankrikebesök till något fint. Hon allena.

Bloggblad sa...

Intressant! Jag trodde nog att Pippi Långstrump var mer känd.

Hoppas att du har kommit hem nu och mår bra!

Staffan H sa...

Usch vad trist med din sjukhusvistelse, men på sätt och vis intressant att läsa om skillnaderna och likheterna. Sjukhus hör dessbättre till avdelning outforskade områden för mig. Fortsatt god bättring önskas dig!

Monet sa...

Elisabet: jag håller med dig. Det räcker med några få. Och det här var absolut första gången jag träffade på människor som inte var så rara och vänliga vi vant oss vid!

Bloggblad: jag blev jätteförvånad också! Jag är hemma och på bättringsvägen men det tar tid efter kraftiga infektioner.

Staffan: tack så mycket. Var glad att du sluppit sjukhus, det finns roligare miljöer!