tisdag 10 augusti 2010

"Helt galet"

 

 


Ett "helt galet åskväder": Så löd en av tidningsrubrikerna kring det skådespel vi i Stockholms skärgårds norra del fick uppleva på lördagkvällen.

En solig dag, en lugn kväll med kräftkalas och födelsedagsfirning av mellansonen övergick plötsligt till ett spektakel av sällan skådat slag. Jag - och sönerna med för den delen - har aldrig upplevt något liknande. Det blixtrade i ett, hela havet, öarna och bryggan lystes upp som i dagsljus. Blixtarna avlöste varandra som i det furstligaste fyrverkeri, den ena mäktigare än den andra. Fyrtio blixtar i minuten sa någon, det låter ju otroligt men är säkert sant.

Eftersom vi bor med havsutsikt satt vi på parket och bara sa Åhhh i omgångar. Till sist var det hela över oss helt nära, det kom en minitromb och slog omkull utemöblerna och lyfte parasollet en bit in på tomten. Och visst slog det ner, det brakade och smällde och marken darrade som vid en jordbävning.

Vår värdinna glömde dra ur sitt modem och det gick förstås sönder så vår internetuppkoppling fungerar nu sporadiskt. Efter en timmes makalöst skådespel var det hela över. Och Dessi sa inte pip, hon sov i sin korg hela tiden, lugn och fin.

Titta på bilderna. De är INTE tagna på dagen utan i mörkaste natten i bokstavlig blixtbelysning!
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, jag pratade med mellanbarnet som också bor i dom trakterna och hon vittnade om åskovädret som var så otroligt .., men jag tänkte att hon kanske överdriver .-)

Det gjorde hon alltså INTE.

Synd på modemet. Ååå, så onödigt.

Dubbelörn sa...

Åskväder är mäktigt o det häftigaste jag varit med skedde vid Ålands hav. Trodde ett tag att marken skulle rämna. Vet inte om det blir lite mer kraft i åskvädren vid havsbandet.

Skönt att Dessi tillhör den lugna typen, för det var just ett kraftigt åskväder som gjorde en av våra hundar skotträdd :).

Kesu sa...

Galet var det. Vi hukade också under åskvädret. Jag satt uppe en stund och sommarkåken riste till ibland. Fascinerande! Det slog aldrig ner hos oss tack och lov, men nästa morgon var telefonerna likväl ur led, så att säga. Nånstans hade blixten letat sig till en telefonstation.

Mira sa...

Jag tänkte just på dig när jag skrev mitt inlägg om vår åsknatt: http://mirasmirakel.blogspot.com/2010/08/en-helg-pa-sjon.html

Att du borde suttit på första parkett. Milda himmel vilket fyrverkeri. Men jag såg inte så mycket av det. Jag hade täcket över huvudet...

Eli sa...

Ja, vilket spektakulärt åskväder! Jag körde från gården in till Solna mitt under åskan. Njöt i fulla drag (i bilen är man ju säker) av regn som piskade rutorna snett uppifrån så att jag bara såg tre meter framför huven utom när blixtarna lyste upp landskapet i ett vitt sken. Som filmåska! Jag hade kunnat köra omkring hur länge som helst. Häftigt!