torsdag 1 juli 2010

Litterärt

 

 

 

 


Det är inte bara fest, glam, sång och vin här i Provence. Vi lever vardagsliv som alla andra förstås men bryter då och då för andra trevliga sammanhang. Här är vi några stycken som samlats för att diskutera en gemensamt läst bok: Knut Ståhlbergs "De Gaulle, generalen som var Frankrike". Det är en tegelsten men en mycket intressant sådan som ger en bred och varierad bakgrund till både De Gaulles insatser under andra världskriget och hans senare tid som president.

Vi som pratar om det här är mer eller mindre alla permanentbosatta i Frankrike och det finns ett gemensamt intresse att lära och förstå både Frankrikes historia, kultur och olika skeenden som man inte lärt sig i Sverige. Det blir en rolig, intressant och givande diskussion i skuggan av de stora lindarna hos värdfolket. Vi dricker flädersaft med is och äter svensk kladdkaka under eftermiddagssamtalet. Senare mot kvällningen bjuds vi på en otroligt god melonsoppa med gräddfilsklick kryddad med herbes de provence. Och på toppen fint skuren Pata Negra-skinka. God och svalkande rosé till förstås.

Det är fuktigt, det mullrar av åska bakom oss och temperaturen visar på 35 grader. Vi har kommit in i den provencalska sommarhettan och det är inte bättre idag. Redan 25 grader mitt på förmiddagen och vi säger igen: tur att vi har "clim". Vi har svala 20 grader inne i huset men hettan slår mot oss som en vägg när vi öppnar altandörrarna ut mot trädgården. Det blir en dag i skugga i vår lilla trädgård och kanske ett poolbesök.

Inga kommentarer: