lördag 1 maj 2010

Blandad växtkompott

I vårt hus doftar det underbart av liljekonvaljer - lyckobringande sådana enligt fransk sed på första maj. Men intill dem står också två julstjärnor, en röd och en vitrosa. De är kvar sedan i julas och blommar lika frodigt som då. Nu har jag vant mig men ännu in i februari kändes det konstigt med de här typiska julblommorna kvar i vardagsrummet.

Men de är jättefina, inga bleka stänglar med blad som faller av som de svenska julstjärnorna brukade se ut. De kanske håller till nästa jul, vem vet?

Dillen som kom i kuvert från kär svensk väninna är nu planterad, vi får se om den klarar den provenalska värmen längre fram och blir färdig till sill och potatis runt midsommar. Dill eller "anethe" som det heter på franska är inte särskilt vanlig i matlagning härnere och man får leta runt till man hittar en liten vippa i inplastad påse. Numera hamstrar vi när vi ser den och lägger i frysen.


 

 

 

 
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Sfinxen46 sa...

God Morgon!
Men va fantastisk, både julrosor och liljekonvaljer:) De senare är min favorit och jag brukar sätta mig i en glänta och plocka stora buketter, på våren. Brukar komma här till skolavslutningen.
Ha en solig söndag, men du har väl alltid sol:)?
Kram

Monet sa...

Sfinxen: det är underbart att sitta i en liljekonvaljedunge och bara plocka och plocka.

Och nej, sol har vi minsann inte alltid. Just nu är det kyligt, grått och vi väntar starka nordliga vindar och skyfall. Så våren är nyckfull också i Provence!