torsdag 24 december 2009

Julpudel


GOD JUL säger vi. JOYEUX NOËL säger Dessi. Som mycket motvilligt låter sig fotograferas med julrosett. Nu är hon skäggiga damen igen så den förebrående blicken syns knappt.

I Provence är det inte mycket till julväder. Det har regnat i flera dagar och varit gråväder. Och idag strilar det fortfarande. Men det är varmt, upp mot 15 grader och med dämpat uteljus blir det desto mysigare inne i vårt färdigpyntade hus.

Här kommer den franska granen i repris plus lite julstjärnor och en kökstomte som snart ska övervaka vårt svenska julbord.

Vad vi ska äta?
Sill, skinka, köttbullar, småkorvar, ägg med löjrom och räkor och hemlagad majonnäs, Jansson, fransk potatisgratäng, sallad med gåslever. Gubbröra, gravlax, salami och goda ostar. Mörk choklad och clementiner till efterrätt.

Före dess blir det glögg med pepparkakor och till maten öl med svenska snapsar. Många utlandssvenskar sjunger i dessa tider Kamprads lov. Tack vare honom saknas inte många av de svenska julbordsingredienserna som snabbt tar slut på IKEA-varuhusen.

Nästa år kanske vi gör en helfransk jul med ostron, tupp, hummer och gåslever.

Kanske sätter vi oss framför datorn och kollar lite Kalle vid tretiden via SvtPlay. Kanske går vi ner till bykyrkan om det slutar regna. Vi får se. Med tanke på den senaste tidens stress så tar vi dagen idag som den kommer. En fridfull julafton ska det bli och det tillönskas alla trogna, kära bloggläsare också! GOD JUL!

Posted by Picasa

7 kommentarer:

Anna sa...

Jag tackade Ingvar häromdagen när julknäcke, ost, julmust osv inhandlades. Underbart med IKEA :-)

Kesu sa...

Ha en riktigt GOD (i alla bemärkelser) svenskfransk jul! Vila hjärtan och knän och ge Dessi några nospussar.

smulan sa...

Monet!
Je vous souhaite une très, très Joyeux Noël!

Elisabet sa...

Och här kommer en varm God Jul-hälsning till hela familjen!

I landet Halland faller mörkret nu .., när klockan närmar sig kvart i fyra.

Kalle Anka på tv:n.

Mira sa...

Även jag önskar er alla en fröjdefull jul. Vi har delar av den franska familjen här hos oss, så för första gången i mitt liv äter jag inte svensk julmat. Ska bli spännande!

Och julpuss på nos åt lilla Dessi!

Staffan H sa...

En riktigt god fortsättning på julen önskas er. Passa på att koppla av, ta det lugnt och ha det skönt när det är helg!

Monet sa...

Anna: javisst är det trevligt att kunna ha möjligheten till svensk mat. Om man vill.

Kesu: Tack snälla och goda helger själva. Vi vilar och pussar på nosen och skickar en till Lelle R också!

Smulan: Merci et Bonnes Fêtes à toi et ta famille aussi!

Elisabet: Tack detsamma snälla Elisabet. Vi fick en härlig julafton och har en strålande juldag. Och jag fick samma julklappsbok som du: de nordliga leoparderna. Återkommer till den!

Mira: Hoppas du själv och din halvfranska familj också får en fröjdefull jul men stillsamt hjärta (mitt slår så långsamt att man inte längre vet om det är där efter ny medicin) och god blandning av franskt och svenskt! Puss på nosen tillbaka till Emser.

Staffan: Tack detsamma och tack för alla uppmuntrande och trevliga kommenterar under året och fina bilder från Stockholm. Detsamma gäller Mira!! Roligt att se för det ger lite hemkänsla!