fredag 18 december 2009

Franska tomtar 2.


Här är ännu en handfull tomtar, mer eller mindre framme vid "loftet".

En särskilt snölängtande provencalsk granne har dekorerat hela balkongen med fejkad hängande snö från taket och spraysnö lite varstans.

Det är faktiskt lite underligt med de här uppenbart anglosaxiskt inspirerade jultraditionerna som liksom inte passar i ett sydländskt landskap, långt från snö och is.

I den lilla byskolans tidning som vi köpte igår av tre små söta barn som kom och ringde på, i den finns många historier om Père Noël, jultomten.

Och så här beskriver två små flickor i åttaårsåldern honom:

"Porträtt av Jultomten.
En gång om året kommer han för att dela ut presenterna. Han är klädd i rött, har en lång kappa, en mössa, svarta stövlar och ett stort brett skärp.

För att kunna läsa breven från barn från hela världen måste han ha glasögon. Det finns inget annat sätt för barnen att kommunicera med honom.

Jultomten är svår att se, han är mycket diskret och tyst av sig. Han är generös och tycker mycket om barnen. Han bor på Nordpolen i ett litet hus. Tomtar hjälper honom att förbereda barnens presenter och de kontrollerar hela året om barnen är snälla eller inte. På julaftonskvällen gör tomtarna i ordning släden och fyller den med presenterna. Jultomten sätter sig i den och åker iväg på sin turné över hela jorden.
Claire och Angelina"

Samtidigt hänger de klättrande kopiorna av honom överallt. Jag kan inte minnas att jag sett sånt i Sverige. Jo, en klättrande tomte på mathallen Flygfyren i Norrtälje men inte på privata hus? Här hänger de iallafall i den provencalska solen!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

Helen sa...

Tomtarnas röda färg "skär" sig mot de fina, så typiska, medelhavs-färgsatta husfasaderna, tycker jag. Och dessutom i strålande sol...nää, jag får inte riktigt ihop julfirande med de sydligare nejderna...

Men det är kul att se på bild!!

Trevlig helg!

Kram!

ab sa...

Försök tänka dig två svenska åttaåringar formulera sig så väl!

Jag har faktiskt sett en sådan klättrande tomte på huset mittemot moderns äldreboende - fem trappor över gatan. Men det är första gången!

Monet sa...

Helen: du har helt rätt, det är inte särskilt snyggt. Men lite kul förstås på ett sätt.

ab: jag är jätteimponerad av hela den här lilla skoltidningen och hur väl barnen formulerar sig. Och grammatiskt korrekt på fin franska är det dessutom. Det måtte vara en bra skola i byn, annars klagas det rätt friskt över att fransmännen inte är så bra på rättstavning av sitt vackra språk.

Christina sa...

Häromdagen såg vi en sådan där tomte för första gången, och det såg ut som om han var hängd och död. Det såg inte kul ut ;(