söndag 1 november 2009

Toussaint - Halloween på franska 1


Eller rättare sagt, Toussaint betyder just Alla Helgon och det är den dagen idag som firas. Men barnen här i Frankrike har förstås anammat Halloweentraditionen och i går kväll var det dags.

Vi ställde ut en liten lykta i köksfönstret medan grannarna lite längre bort dekorerat hela huset med "spindelväv" och pumpor.

Strax ringer det på dörren och vad står där om inte den lilla sötaste flicka i en så vacker orange klänning och med hatt på det lilla söta huvudet. STORA kassar för godisinsamling har barnen också med sig. Här är det inte Trick or Treat eller Godis eller Bus som gäller. Bara godis räcker gott och väl.

Alla barnen har pappa eller mamma med sig som håller sig i bakgrunden. Man släpper inte ut sina barn på kvällen ensamma här, det förekommer aldrig. Barnen hälsar artigt Bonsoir och så får man låtsas att man blir rädd först och sen fråga vad det kan vara för något de kan vilja?

Och lite blygt kommer det då: "Je veux des bonbons, s'il vous plaît". Karameller vill de ha. Utan att hota med bus alls. De lite större pojkarna är tuffare och säger bara "Bonbons!!

Och föräldrarna övervakar att de inte roffar åt sig utan säger "doucement", ta det försiktigt, och sen tackar barnen så artigt, merci och Bonne Soirée och piper iväg till nästa hus.

Och det plingar och bankar på dörren i ett kör, Dessi får fnatt och fattar inte ett dugg vad det är för konstiga barn som står utanför hennes dörr!

Posted by Picasa

1 kommentar:

Christina sa...

He he, vilka jättekassar att samla in godiset i ;)