lördag 24 oktober 2009

Nytt väntrum


Det nyreparerade Svenska Hjärtat i den sydfranska byn ger oss nya skrämskott. Trots konvalescens och lugn och ro ger det ifrån sig symptom som inte känns bra.

Det blir nya läkarkontakter och en snabb remiss till det "Cabinet de Cardiologie" som finns i den lite större orten tio minuters bilfärd ifrån oss.

Franska väntrum är överlag små, trånga, fulla med tidskrifter i högar och jättefula.

Här stirrar jag på en tickande klocka och en klädhängare. På väggen nästan ett Elisabet-fönster i tavlan som kunde vara målad av Hilma af Klint. Och så avgiftstabeller - det här är en privat mottagning och nu kostar det pengar, nästan 500 kronor. Men med en fransk sk. "mutuelle", en tilläggssjukförsäkring som nästan alla har, betalas allt tillbaka.

Det är "prisvärt" också. Ytterligare en mjuk och vänlig fransk doktor som småler åt mig på det där märkliga sättet som alla läkare och tandläkare gör. Jag undrar fortfarande vad det kan vara - är det för att jag berättar och frågar samtidigt på ett sätt som kanske inte franska kvinnor gör? Eller är det för att jag kan ganska mycket kring medicinska frågor och det förbryllar dem? Lite snällt överseende lägger de huvudet på sned och ler lite i mjugg och ser ut som om de lyssnade på ett barn?

Nåja, den vänlige och servile kardiologen läser sedan journaler och ställer frågor och berättar mycket pedagogiskt om vad som hänt och hur det står till med det Svenska Hjärtat. Det undersöks sedan mycket noga med EKG, stetoskoplyssnande och ultraljud och allt är tack och lov BRA!

Lättade åker vi tillbaka till vår by - det känns skönt med ett lugnande besked och att vi nu har en specialistdoktor nära hemmet.

Efter en period med mycket regn och stora översvämningar nere i kustbandet har vi nu fått tillbaka vårt sensommarväder. Sol, blå himmel, lagom vind och 22 grader. Och ikväll kommer de franska barnen och ringer på i Halloweenkläder och vill ha godis. Vi är förberedda!


Posted by Picasa

7 kommentarer:

Christina sa...

Usch så oroligt det måste vara!
Skönt i alla fall att ni har specialistläkare så pass nära.

Massor av hälsningar till maken!

Mira sa...

Hjärtinfarkter brukar kunna följas av små efterskalv. Vi fortsätter att hålla tummarna för att det ska hålla sig i schack...

Kram!

Elisabet. sa...

Ja, du får klappa om maken från oss alla ..-)

Det blir säkert bra.

Efwa sa...

Hoppas hjärtat lugnar ner sig nu.
Men det blev väl lite fel om halloween? Det är ju nästa helg, även i vårt kära Frankrike.

Monet sa...

Christina: tack för hälsningen som värmer. Jo, det känns oroligt, det går inte att hjälpa. Men skönt ändå att veta att hjälpen finns nära!

Mira: jag tror du har rätt och mina tummar är väldigt hållna nu sedan det hände. Förstår att du vet vad det handlar om. Tack!

Elisabeth: han får väldigt många klappar och är också väldigt glad för bloggditona!

Efwa: javisst är det fel! Men du ser så det blir när huvudet är fullt av annat. Godis har vi iallafall inköpt så vi är förberedda:-)

Sandbergs Fotoblogg sa...

Vad säger dietisten i Frankrike till patienten efter en hjärtinfakt?

Rekommenderar man typ Becel-margarin eller riktigt smör?
Vad ska man inte äta och vad ska man äta.

Jag är intresserad av detta. Jag pluggar näringslära för tillfället i Singapore och min hobby är friskvård och hälsa.

Kosten är jätteviktig och speciellt efter en hjärtinfakt.

Hör gärna av dig om du vill ha lite tips!
Annelie
annelieochtommysandberg@hotmail.com

Monet sa...

Annelie: Vi har inte fått några som helst kostråd från de franska läkarna. I Sverige finns det ofta "hjärtskolor" som man får gå i samband med hjärtinfarkt och där är dietist, sjukgymnast, läkare och apotekare inblandade.

Här får man bara rådet att ta det lugnt, gå sakta och stilla promenader, inte lyfta, inte jobba i trädgården etc under 4-6 veckor.

Min mans syster är hjärtsjuksköterska i USA så hon har gett oss flera länktips kring både kost och motion. Tyvärr verkar de flesta vara av den gamla tallriksmodellsorten som funnits i Sverige i många år.

Sjukhusmaten här var ungefär som den i Sverige och till frukost serverades smör, baguette och marmelad. Kött och potatis med sås, grönsaker/sallad, efterrätt och frukt plus baguette till lunch och middag också. Vatten till maten och kaffe med mjölk.