lördag 21 mars 2009

Luxembourg 1



Vill ni veta lite om pyttelandet Luxembourg? Häng då med i några inlägg. Min blogg tar bara 3-4 bilder åt gången så det blir några stycken.

Det här är parkeringen utanför vårt första hotell på Avenue Victor Hugo, mitt i centrala Luxembourg. Inget särskilt märkvärdigt, ser ut som en stad som alla andra. Vår franska Citroën har just fått en parkeringsbot på 24 Euro, det hjälpte inte med svenska registreringsskyltar.

Landet Luxembourg (som det stavas fast vi skriver Luxemburg) är ett hertigdöme, ett mycket litet sådant. Det är mindre än Gotland till ytan, bara 2.500 kvadratkilometer. Det gränsar till Belgien, Tyskland och Frankrike och har inte mer än cirka 500.000 invånare varav många är invandrade från Portugal faktiskt. Huvudstaden heter som landet, Luxembourg.

Det finns tre officiella språk: Luxembourgska, franska och tyska. Alla infödda luxemburgare talar sinsemellan luxembourgska som härstammar från den germanska språkstammen men har tydliga franska och också holländska inslag. Man läser tyska som förstaspråk i skolan men också franska som är det officiella skrivna språket och som man hör mest. Men vill man hellre tala tyska går det också bra. Till skillnad från flera andra europeiska länder (däribland Frankrike vars invånare saknar en viss språkgen hävdar Bodil Malmsten) så talar man också bra engelska.

Luxembourg har anor långt bak i tiden och jag tror att det var en befästning här redan på 900-talet. Det har invaderats och delats och man har kapat bitar från dem i omgångar men det som nu är kvar är autonomt. Luxembourg invaderades under båda världskrigen och deltog i andra världskriget tillsammans med de allierade. Lite mera i nästa inlägg.

(Tack förresten alla som kommenterat mina inlägg innan Luxembourg-resan. Jag har skrivit svar under respektive inlägg)

Posted by Picasa

Inga kommentarer: