lördag 18 oktober 2008

Vinets förlovade land

Vi bor i ett vinland. Överallt ligger vinfälten, omsorgsfullt omhändertagna av de otaliga vinbönderna. Alla har sitt "recept" för tillverkning, det tävlas och delas ut diplom och stoltheten över yrkeskunnandet är stor.

Varje vingård, stor som liten, har sin lilla vinbutik där man provsmakar, jämför och sen väljer; flaskor i kartong eller faktiskt också bag-in-box, detta av fransmännen förut ratade förpackningssätt.

Och i Provence är det förstås rosé som gäller. Cirka 75% av all vintillverkning är rosé-vin. Och här är det GOTT!! Inte det söta, mörkröda hallonsaftvinet som Systembolaget består en med. Här är vinerna blekt ljusrosa, lätta och förrädiskt lättdruckna.

Skörden är nu över, bladen på vinstockarna glöder i höstsolen. Men för bara några veckor sedan hängde druvorna i bokstavligen fulla klasar i väntan på att förvandlas till ädel dryck.


Posted by Picasa

1 kommentar:

Bengt Ericsson sa...

Hej och tack för info om din bloggsida. Jag har läst och är naturligtvis litet avundsjuk på er som finns i varma landet. Här har mörkret kommit och regn hör till vanligheterna. Lycka till och ha det så bra.