måndag 24 mars 2014
Att rösta i franskt kommunalval
För första gången röstar vi i Frankrike. För att kunnna göra det måste man skrivas in i de franska röstlängderna, i det här fallet senast sista december 2013. Eftersom det är kommunalval i år och dessutom EU-val bestämde vi oss för att göra det. Nägra veckor senare får vi våra röstkort som berättigar till deltagande i franskt kommunalval och EU-valet.
Vi bor i en MYCKET liten by. Cirka 2.700 invånare och med mycket få utländska "résidents", dvs fast bosatta. Det finns utlänningar här förstås, engelsmän, irländare, holländare, norrmän och några svenska familjer men de flesta har enbart semesterbostäder här och är alltså inte "skrivna" i Frankrike som vi är och är därför inte röstberättigade.
Nu känns det viktigt att vi också deltar i det som rör vårt lilla samhälle men också indirekt det som påverkar Frankrike i stort. Det är politiskt sett en förskräcklig röra här. Sedan Hollande blev president - och han röstades fram, inte pga sin politiska meriter, utan för att man just då ville bli av med dåvarande presidenten Sarkozy - famlar landet runt i en slags politisk dimma, kantad av skandaler.
Inte minst upprörd blir man ju när man får klart för sig att Hollande, istället för att sköta jobbet, ägnar sig åt att åka vespa i centrala Paris för att besöka sin nya älskarinna, en fransk skådespelerska, förstås många år yngre än han själv. Och lämnar sin sambo sedan många år, landets första dam i en slags chock som resulterar i sjukhusvistelse för henne. Det är dramatiskt värre.
Inga fransmän reagerar dock över att presidenten har älskarinnor. Den sortens moraliska indignation förekommer inte här. Men man retar sig på att han inte sköter jobbet utan mera verkar vara engagerad i sina amorösa affärer. Vad han gjort under sin mandatperiod hittills vet man inte. Vissa skatter har höjts, han har träffat Merkel men inte på samma hjärtliga vis som under "Merkozy-tiden" och han varit hos Obama men i övrigt.......?
Samtidigt utökar Marine le Pen - Front Nationale - Frankrikes Jimmie Åkesson, sitt politiska territorum och befäster det. Det sker med charm, beslutsamhet och karismatiska, mänga gånger övertygande politiska statements. Oroväckande men inte oväntat. Inte minst här i södra Frankrike har hon sina anhängare.
Inte heller oväntat visar den här söndagens första kommunalval (man har två, ett till nästa söndag) att UMP, det franska "högerpartiet" vinner terräng gentemot Hollandes socialistparti. Detta trots att man inte är ense inom partiet, att det inte finns en given stark man och att Sarkozys eventuella återkomst förmörkas av ett antal gamla skandaler och rättsprocesser som dras upp igen. Tröttsamt nog.
Samtidigt uppträder hans väna hustru Carla Bruni på bästa sändningstid som den artist hon är i det välkända söndagsprogrammet "Vivement Dimanche" som om ingenting hade hänt. Hon reser på egen turné runt om i Europa och till Kanada och sjunger sina "Little French Songs" som den senaste dvd:n heter.
Under tiden hon sjunger hos Michel Drucker går vi ner till byn och la "Salle des Fètes". Lokalen som används till allt här i byn. Just nu är det röstlokal. Vi är som sagt en liten by med få invånare. Därför finns det bara en kandidat att rösta på, den nuvarande, sedan många år valde borgmästaren Dr. A. Han är byns tandläkare men också dess ovedersäglige försteman. Hans pappa företrädde honom och har fått platsen framför Folkets Hus uppkallad efter sig. Det känns lite konstigt att inte ha några alternativ men å andra sidan är vi nöjda med borgmästarens insatser för byn under de år vi bott här och har inga problem att lägga vår röst på honom. Han företräder också en politisk inriktning vi är bekväma med.
Vi får instruktioner om hur det hela går till rent praktiskt och det liknar exakt det vi var med om sist i bygdegården på Blidö - också en röstningsprocedur i det lilla formatet. Här är det också kända ansikten som sitter vid borden och sköter administrationen och med påtagligt engagemang säger: "C'est la liste Europeènne", det är den europeiska listan, där vi är inskrivna. Och det är kul att se våra namn där i röstlängden och att Monsieur Le Maire själv tar emot oss och skakar hand och tackar oss för att vi gör vår plikt. Man frågar oss hur länge det är vi bott här nu och några av de röstningsansvariga ingår också i byns festkommitté och berättar för de andra att Monsieur och Madame, dvs vi, alltid deltar i byns olika fester och att det är roligt för dem. Att det är lite exotiskt med oss får vi klart för oss när man säger att det känns internationellt med vår närvaro. En av personerna säger att han kommer att tänka på Beethovens femma och vi får då faktiskt förklara att vi är från Sverige och inte Tyskland vilket många tror härnere.
Man beklagar skämtsamt att det bara finns sen kandidat och skojar sen om att det här i Frankrike råder "total demokrati". Borgmästaren kindpussar sedan och jag säger till honom att jag har röstat på honom (utan att ha något val) vilket han lite blygsamt tackar för. Lite senare kommer han till bycaféet där vi satt oss i solen med varsitt glas rosé och klappar om oss igen och önskar oss en god fortsättning på dagen.
Ännu en upplevelse att lägga till det sydfranska bylivet.
Men ... men ... men ...
SvaraRaderaPonera att den enda kandidaten företräder något man inte vill rösta på/ är en person man inte vill rösta på: vad gör man då?
Låter bli att rösta? (Vilket då gör att hen får många procent av de avgivna rösterna.)
Röstar nej? (Är rösta på samma sak som rösta ja?)
Röstar på nån annan som inte vet om att den blir röstad på och som kanske inte vill axla ansvaret?
Förklara mer!
Cecilia: det enda man kan göra är att antingen avstå från att rösta vilket många gör. Tror att nästan fyrtio procent av fransmännen avstod från att rösta i det här kommunalvalet.
SvaraRaderaEller också gör man sin plikt men om man då inte gillar kandidaten röstar man blankt.
I det här fallet, vilket också är vanligt i så här små kommuner råkar det vara så att borgmästaren är populär. Han kan sina invånare och gör det som förväntas av honom. Alltså sitter han kvar. I större orter finns det alltid många fler kandidater som får slåss om väljarnas gunst.
I mina ögon låter det helt galet.
SvaraRaderaSkulle jag kunna tänka mig ett kommunalval i Malå eller Ugglarp där endast en kandidat finns?!
Även om det är en liten ort, alltså.
Helt sanslöst.
Elisabet: det är en omöjlighet för mig att helt förklara det franska valsystemet som inte alls liknar det svenska. Det skiljer också helt i hur man har byggt upp länderna.
SvaraRaderaI Frankrike finns det över 36.000 !!!! kommuner. Jämför det med Sveriges ca 300! En kommun är den allra minsta administrativa franska formen och som i vår bys fall har man ansvar för ca 2.700 människor och det som rör dem i första hand: ny skola, en fotbollsplan, omläggning av vissa bygator, upprensning av vissa områden. Som exempel. Borgmästeriet är en liten administration dit man går för att förnya körkortet, få kort så man kan öppna grindarna till sopsorteringen, vi får våra sk. levnadsintyg där. Borgmästeriet samarbetar med den lokala polisen i vakt och tillsynsfrågor och allt är väldigt småskaligt och i vardagen helt och hållet opolitiskt. Det verkar inte som om fransmännen egentligen bryr sig om var deras (i de små orterna) borgmästare står politiskt så länge de sköter de närmaste omgivningen på ett bra sätt.
När det gäller större och övergripande frågor som infrastruktur, kommunikationer, vattenförsörjning, elfrågor - allt som ligger på en "hägre" nivå samarbetar de närmast liggande byarna och deras företrädare med varandra och beslut tas i samförstånd. Det finns flera övergripande konstellationer, t.ex kantoner och sedan departement så det är verkligen inte så att en enstaka "ensam" borgmästare styr övergripande över våra liv. I och med att man har så fruktansvärt många kommuner så finns det helt enkelt inte utrymme i många av de mindre för mer än en person. Och den är man oftast rädd om eftersom det är ett uppdrag man heller inte kan försörja sig på på heltid. Vår borgmästare är också tandläkare och det är hans huvudyrke.
Det går som sagt inte att göra några jämförelser med hur kommuner ser ut och sköts i Sverige och hur det görs här - framförallt på landsbygden. Vi gillar det här systemet med närheten till "makten", administrationen och säkerheten i form av tvä välkända och ständigt synliga municipalpoliser t.ex. Så som det är uppbyggt här känns det lite som det var i Sverige på femtiotalet. På gott och ont förstås. Och som sagt, gillar man inte kandidaten röstar man blankt eller inte alls!
Okej, ja, då förstår jag lite mera! Tack som förklarade!
SvaraRaderaOch nu kom jag tillbaka och läste också.
SvaraRaderaTack för förklaringen.
Så då har man inte något kommunfullmäktige och sånt heller, antar jag.
Tack för intressant läsning och information. Flyttar ner till Cagnes sur Mer i juli (permanent) och om några år blir det alltså dags även för oss att gå till de franska kommunalvalsvalurnorna. Jag har följt lite av valet i vår stad på avstånd men jag har faktiskt inte tänkt på att det kan vara enda kandidat att i de mindre kommunerna. Och fransk demokrati är ju trots allt ganska välfungerande sedan väldigt lång tid! Ännu ett spännande gupp i tankebanorna.
SvaraRaderaSer fram emot att fortsätta som läsare av din blogg även från sydfrankrike.
Bästa hälsningar
Anna Ohlsson
Tack för intressant läsning och information. Flyttar ner till Cagnes sur Mer i juli (permanent) och om några år blir det alltså dags även för oss att gå till de franska kommunalvalsvalurnorna. Jag har följt lite av valet i vår stad på avstånd men jag har faktiskt inte tänkt på att det kan vara enda kandidat att i de mindre kommunerna. Och fransk demokrati är ju trots allt ganska välfungerande sedan väldigt lång tid! Ännu ett spännande gupp i tankebanorna.
SvaraRaderaSer fram emot att fortsätta som läsare av din blogg även från sydfrankrike.
Bästa hälsningar
Anna Ohlsson