lördag 18 oktober 2008
Provencemat
Här gäller det att gilla läget. Tallriken på första bilden innehåller "Aioli". Rätten heter så på menyn. Det är lätt förbryllande eftersom man ju lärt sig att detta är fransk vitlöksmajonnäs. Hur kan en hel rätt heta så här?
Här kommer den i sin rätta skepnad: en liten båt med fettackumulerad sås men med SÅ rätta tillbehör: kabeljo (torsk är lika sällsynt här som i Sverige), några musslor i sina skal, en liten nyfångad och extremt svårskalad krabba och de vanliga nyttigheterna som potatis, haricots verts och blomkål.
Men med allt doppat i aioli blir middagen på en av medelhavsöarna helt underbar. Lika nyttig är förrätten - tapenade och vitlöksröra i vilka man förutsätts doppa de råa grönsakerna. GI-profeterna - släng sig i väggen - eller också har de helt rätt? Gott och kanske nyttigt ändå ?
Mais, Monet, mon amie - ALLT på bilderna är GI, utom potatis och bröd.
SvaraRaderaMums!
Jag vet! Men det känns ändå konstigt att kunna frossa i fett och äta upp en hel båt med aioli.
SvaraRaderaGI eller inte, utan den nybakade franska baguetten, hämtad på byns bageri varje morgon, blir det ändå inte riktig frukost.