torsdag 17 december 2009
Så kan man också göra...
Man kan plocka fram kinesiska jumbokräftor mitt i december i södra Frankrike. Duka upp med öl och snaps och ost mitt i veckan dessutom, bara för två.
Maken har varit på IKEA och handlat Blossa Glögg, pepparkakor, sillar, en färdiggriljerad fryst liten skinka, Kalles, svensk choklad och svenska köttbullar inför den första franska julafton vi ska fira helt för oss själva om en vecka.
Sen tidigare har vi snapsar hemma, de köper man också på IKEA, i matvarubutiken som får sälja sånt trots svenskt monopol hemma. Vill man ha renskav och tunnbröd, kavring och ansjovis, Dumle och knäckebröd - IKEA!
Nu är vi inte så till vardags att vi prompt måste ha svensk mat. Vi botaniserar hellre bland det franska kökets utbud och försöker lära oss. Men till jul kan det vara trevligt med skinka och köttbullar à la Suèdoise.
Och mitt i julinhandlingen hittades ett övergivet paket kräftor som därför inmundigades igår. Med tillhörande snapsar - en liten en från landet Halland förstås - ölet var från Belgien, medhavt från goda vänner på besök och ostarna försökte likna Grevé och Västerbotten.
På kräftskalen har idag kokats god kräftsoppa, den bjuder vi nytillresta svenska grannarna på i morgon.
Det där ser mycket trevligt ut ;) Och soppa kokt på skalen låter också som en fest!
SvaraRaderaKlart man kan! Det finns för många regler och MÅSTEN. Kräftor är gott alla tider på året (kräftsoppa också).
SvaraRadera/Nilla
Men så vackert dukat! Och härligt med kräftor.
SvaraRaderaMums! Kräftor! Nu blev jag också sugen på det.
SvaraRaderaChristina: ja, det var det också. Väldigt goda kräftor också och soppan blev heller inte dum!
SvaraRaderaLe Petit Paradis: Håller med om alla regler och måsten som mår bra av att brytas. Vi har faktiskt ofta ätit kräftor på alla årets tider. När vi hittat några, vill säga, det är ju inte alltid så lätt. Vilken fin blogg du har!! Förstår om du vill bo i Skåne.
Eva: ja, det blev julrödsfint! Och gott!
Libby: kul om du blev inspirerad. Det var faktiskt ovanligt gott eftersom det var länge sen vi åt det.