Ser ut som en fikonkaktus och har VÄRLDENS GODASTE FRUKTER när de är färdiga att skördas ngn gång i slutet av juli skulle jag tro! De rek bland annat till sk turistmage så var försiktig med antalet frukter - det kan bli tvärstopp annars! De finns i Marocko under juni/juli och tror därför att de kan skördas lite senare hos dig. Som sagt, goda goda är de men passa dig för skalet - där finns miljoner (!) små, små taggar. // Catarina i Trelleborg
Jag tycker frukterna ser ut som omogna "sabras" som de heter på hebreiska. Mogna sabras är gula stickiga kaktusfrukter, men fruktköttet är otroooligt sött och gott att äta!
Halkar in lite sent här, men kaktusfikon är det, kallas berberfikon i Nordafrika.
Smulan har också rätt för de heter sambra på hebreiska. Den som vill ha lite värdelöst vetande kan slurpa i sig att israeler som är födda i det moderna landet Israel (d v s efter bildandet 1948) kallas för sabras. De beskrivs nämligen som hårda/taggiga utanpå och mjuka och söta inuti.
Smakar jättegott, frukterna alltså. Om man väl lyckats plocka dem. Köp i affären i stället ;)
Oj, hjälp vilket engagemang!! Jag måste nästan svara alla på en gång och gör det: TACK så hemskt mycket för all denna kunskap.
I början när jag läste Rexxies inlägg blev jag ju något tveksam (meskalinet:-)men googlade själv på detta och insåg att de nog skulle vara ätbara.
Elisabets "varning" och tack för den här bloggtiden fick mig att tänka ett varv till:-)
Jag hittade sen de här fikonen på en hälsosajt där de används som bantningsmedel för att de lägger sig som en "slemmig vätska" i magsäcken. Det är kanske det som ger den senare förstoppningen? Tveksamt igen alltså.
Jag läste också en beskrivning om kvinna som hoppade ur bilen i något exotiskt land, knöck åt sig några fikon och åt upp dem direkt. Och led senare alla h-e kval eftersom det tydligen finns både små och stora taggar varav några satte sig i hennes läppar och TUNGA!! Miljontals små taggar skriver Carina. Väldigt tveksamt igen blev det då.
Jag tror alltså alla när ni säger att de smakar jättegott. Men jag vete katten om jag vågar chansa faktiskt. Bara att plocka dem kräver ju arbetshandskar och hur ska man sen få av skalen och kunna plocka bort alla taggar som finns inne i dem? Ni är ju flera som skriver just om det.
Jag tror jag lyder Kesus råd och köper i affären om jag ser dem. Och låter de här stå och vara just exotiska inslag utanför min trädgård!
Aj, jag slant på tangenterna, sabra ska det vara och inget annat. Jag åt mängder av kakturfikon/sabras när jag jobbade som guide i Medlehavsregionen. Kanske inte jättemånga på en gång, men sammanlagt mängder. Har inte mått illa en enda gång. Fnissade dock förtjust åt Elisabets kommentar. Köp hos handlar'n så får du säkert vara med oss några bloggdecennier till.
Det där med miljoner taggar i magsäcken är ett sätt att mörda folk. Har jag läst alltså. Man behöver dock inte ha kaktusfikon till hands. Töm bara en rakapparat i müselipaketet. De små vassa rakstråna gör effektivt många små hål på magsäcken och sen är det bara att kamma hem arvet eller vad man nu vill åt.
Men den ytterst värdelösa kunskapen önskar jag än en gång ett gott nytt!
Kesu: Tack för all "värdelös" kunskap som ändå var rolig. Mordknepet har jag aldrig hört talas om, det låter nästan som en skröna? Tur att maken hyvelrakar sig:-) Gott Nytt själv till dig och B och Lelle R från oss!
Kersti: jag håller med dig, de är väldigt vackra, särskilt färgen gillar jag.
Tussegumman: Tack snälla Tussegumma. Och ett fint 2010 önskar jag dig också.
Suzesan: Jag önskar dig ett Gott Nytt År också, Suzesan. Och nej, de kommer att få stå kvar där de står. För riskabelt:-)
Kul att det var sabras! Jag var lite tveksam eftersom jag inte sett dem i den där lila färgen.
Jag har bott ett par år i Israel och åt ganska mycket av dessa underbara kaktusfrukter. Såå goda! Kesu berättar att israeler födda i landet kallas sabras - så är det.
Det ser ut som en Fikonkaktus.
SvaraRaderaFinns ibland att köpa på blomsteraffärerna. Och de är inte billiga...
Jag har haft såna en gång, men de fick massor med ullöss, som jag inte fick bukt med, så jag var tvungen att kasta bort dem.
Tänk, att de växer runt knuten hos er...
Kram!
Japp, det ser ut som någon sort av fikonkaktus (opuntia ficus-indica).
SvaraRaderaDu får väl prova att laga till något... (på egen risk, en del har spår av meskalin i frukterna :-)
http://www.cactusoz.org/recipes.htm
Släktingarna på Korsika har också sådan i trädgården. De äter frukterna och gör också likör av dem. Fikonkaktus låter tämligen troligt...
SvaraRaderaMeskalin! Castaneda! Hua! Ta det försiktigt!
SvaraRaderaVackra!
SvaraRaderaSer ut som sådana där ätbara kaktusfikon, men jag har inte koll på varken arter/sorter eller meskalinhalt :)
Tycker inte att min meskalin-kommentar skall hindra dig från att åtminstone smaka!
SvaraRadera"Small amounts of mescaline have been identified in a number of Opuntia species at levels too low to normally be physiologically active."
Om det hade varit någon fara på taket hade säkert inte mexikanarna använt kaktus-fikonen så länge.
Det här låter väl smarrigt:
They have a taste similar to a juicy extra sweet watermelon.
Jams and jellies are produced from the fruit, which resemble strawberries and figs in color and flavor.
Skala dem noga bara!
Jag ler åt Rexxies kommentar .-)
SvaraRaderaHan kollar upp nästan allt!
(Du är verkligen underbar, herr Rexxie!)
I Argentina plockade mamma kaktusfrukter och det var rena delikatesserna och oerhört nyttiga, påstod hon.
Hur hon nu visste det ..-)
Lycka till med provsmakningen och skulle det visa sig gå helt galet, så har du varit en excellent bloggerska och tack för den här tiden!
kram, kram.
Ser ut som en fikonkaktus och har VÄRLDENS GODASTE FRUKTER när de är färdiga att skördas ngn gång i slutet av juli skulle jag tro! De rek bland annat till sk turistmage så var försiktig med antalet frukter - det kan bli tvärstopp annars! De finns i Marocko under juni/juli och tror därför att de kan skördas lite senare hos dig. Som sagt, goda goda är de men passa dig för skalet - där finns miljoner (!) små, små taggar.
SvaraRadera// Catarina i Trelleborg
Lilafärgade trumpetplommon?
SvaraRadera;)
Jag tycker frukterna ser ut som omogna "sabras" som de heter på hebreiska. Mogna sabras är gula stickiga kaktusfrukter, men fruktköttet är otroooligt sött och gott att äta!
SvaraRaderaMen, troligtvis har jag fel här ... ;)
Halkar in lite sent här, men kaktusfikon är det, kallas berberfikon i Nordafrika.
SvaraRaderaSmulan har också rätt för de heter sambra på hebreiska. Den som vill ha lite värdelöst vetande kan slurpa i sig att israeler som är födda i det moderna landet Israel (d v s efter bildandet 1948) kallas för sabras. De beskrivs nämligen som hårda/taggiga utanpå och mjuka och söta inuti.
Smakar jättegott, frukterna alltså. Om man väl lyckats plocka dem. Köp i affären i stället ;)
Gott slut och god början på 2010!
Oj, hjälp vilket engagemang!! Jag måste nästan svara alla på en gång och gör det: TACK så hemskt mycket för all denna kunskap.
SvaraRaderaI början när jag läste Rexxies inlägg blev jag ju något tveksam (meskalinet:-)men googlade själv på detta och insåg att de nog skulle vara ätbara.
Elisabets "varning" och tack för den här bloggtiden fick mig att tänka ett varv till:-)
Jag hittade sen de här fikonen på en hälsosajt där de används som bantningsmedel för att de lägger sig som en "slemmig vätska" i magsäcken. Det är kanske det som ger den senare förstoppningen? Tveksamt igen alltså.
Jag läste också en beskrivning om kvinna som hoppade ur bilen i något exotiskt land, knöck åt sig några fikon och åt upp dem direkt. Och led senare alla h-e kval eftersom det tydligen finns både små och stora taggar varav några satte sig i hennes läppar och TUNGA!! Miljontals små taggar skriver Carina. Väldigt tveksamt igen blev det då.
Jag tror alltså alla när ni säger att de smakar jättegott. Men jag vete katten om jag vågar chansa faktiskt. Bara att plocka dem kräver ju arbetshandskar och hur ska man sen få av skalen och kunna plocka bort alla taggar som finns inne i dem? Ni är ju flera som skriver just om det.
Jag tror jag lyder Kesus råd och köper i affären om jag ser dem. Och låter de här stå och vara just exotiska inslag utanför min trädgård!
Aj, jag slant på tangenterna, sabra ska det vara och inget annat. Jag åt mängder av kakturfikon/sabras när jag jobbade som guide i Medlehavsregionen. Kanske inte jättemånga på en gång, men sammanlagt mängder. Har inte mått illa en enda gång. Fnissade dock förtjust åt Elisabets kommentar. Köp hos handlar'n så får du säkert vara med oss några bloggdecennier till.
SvaraRaderaDet där med miljoner taggar i magsäcken är ett sätt att mörda folk. Har jag läst alltså. Man behöver dock inte ha kaktusfikon till hands. Töm bara en rakapparat i müselipaketet. De små vassa rakstråna gör effektivt många små hål på magsäcken och sen är det bara att kamma hem arvet eller vad man nu vill åt.
Men den ytterst värdelösa kunskapen önskar jag än en gång ett gott nytt!
Så vacker den är.
SvaraRaderaGott Nytt År 2010 önskar jag dig! Ta hand om dig/Kramar Tussegumman
SvaraRaderaJag önskar dig GottNyttÅr Monet
SvaraRaderaÄt DEM INTE. Det verkar vara mer risker än fördelar;)
Kram
/Susanne
Kesu: Tack för all "värdelös" kunskap som ändå var rolig. Mordknepet har jag aldrig hört talas om, det låter nästan som en skröna? Tur att maken hyvelrakar sig:-) Gott Nytt själv till dig och B och Lelle R från oss!
SvaraRaderaKersti: jag håller med dig, de är väldigt vackra, särskilt färgen gillar jag.
Tussegumman: Tack snälla Tussegumma. Och ett fint 2010 önskar jag dig också.
Suzesan: Jag önskar dig ett Gott Nytt År också, Suzesan. Och nej, de kommer att få stå kvar där de står. För riskabelt:-)
Kul att det var sabras! Jag var lite tveksam eftersom jag inte sett dem i den där lila färgen.
SvaraRaderaJag har bott ett par år i Israel och åt ganska mycket av dessa underbara kaktusfrukter. Såå goda! Kesu berättar att israeler födda i landet kallas sabras - så är det.
Elisabet.. - du är oslagbar! ;)ro