söndag 8 mars 2009

Sydfransk middag, del 3


Nu blir det en salig röra av alltihop. Men här är ostbrickan med getost, camembert, brie, en hårdost från Pyrennéerna, en mögelost från Alsace, en gorgonzola från Italien och en Wästsköta Kloster från IKEA.

Och förrätten är en tallrik med goda salladssorter, tomat och avocado med laxrom ovanpå. En bit norsk lax med en klick gravlaxsås, nordiska skalade räkor och så får att avrunda de skandinaviska smakerna, en riktigt äkta gubbröra med hemfraktad svensk ansjovis.

Det finns inte härnere, fransk ansjovis är svenska sardeller. Dill finns inte heller så det får gubbröran klara sig utan. Undrar hur man ska översätta den: "Melange du viellard" kanske?

Snittar, oliver och annan amuse bouche står i kylen och låter sig inte fotograferas. Inte heller efterrättsbitarna till kaffet. Det kanske hinns med, vi får se.

Och de vackra servietter pryder sin plats i eftermiddagssolen. Det är arton grader i skuggan klockan fem på dagen!

Posted by Picasa

10 kommentarer:

  1. Eller hur!!
    Det ser läskigt gott ut. Duktigt. Hoppas det ska smaka för dina franska gäster.

    (Annars kan de gå utan mat*fniss*)

    Inget sött och salt ihop:)
    Fransmän gillar ju inte det.
    Ingen sylt till maten*ler*
    Pain Riche/ Bröd Riche från just Riche...eller hur....! Precis som du sa en myt.
    Varmrätten ser supergod ut. Det där måste jag göra nån dag. Mumma.

    Sen suckar jag över dina 18 grader i skuggan. Låter alldeles för varmt. Haha. Ha en underbar kväll och tack för dina bilder mitt i matruschen....!
    Kram
    Susanne

    SvaraRadera
  2. mums vad gott allt ser ut,och så fint dukat.Ser hur solen lyser in.Här i Linköping är det 2 plus grader och regn.

    SvaraRadera
  3. Oh la, la, vilken festmiddag du har tillrett! Snålvattnet rinner till...
    Har dem inte dill i Frankrike? Det visste jag inte! Du får så dillfrön själv i din trädgård.
    +18 grader...Åhhh!!!!Vi har grått, grått, grått och lite snö-"snägg" i luften och nå'n minusgrad, deprimerande!!
    Hoppas er söndag har varit trevlig!
    Kram
    Helen

    SvaraRadera
  4. Det ser fantastiskt gott ut, och så vackert upplagt!

    Och ostbrickan - mums!

    Visst är det konstigt att fransmännen inte har dill, det som är så otroligt gott.
    Jag vet inte vem som berättade det, men som hade sett dill i en fransk blomsteraffär...som dekoration ;)
    Ja, där missar dom sannerligen något!

    SvaraRadera
  5. Det var Herman Lindqvist! Han köpte hem och familjen åt dill så det stod härliga till. När han kom tillbaka till affären efter mer och talade om att de ätit upp alltihop, bleknade affärsinnehavaren och sa att den dillen var behandlad med arsenik för att hålla sig...

    De överlevde, men man kan gissa att fransmännen fick en invandrarhistoria att berätta! Förmodligen var det många som trodde senare att det bara var en vandringssägen.

    SvaraRadera
  6. Jaaa, Herman Lindqvist var det ju, nu minns jag :) Tack!

    Ja, vilken invandrarhistoria dom fick där, fransmännen!

    SvaraRadera
  7. Alltihop ser underbart gott och vackert ut! Tack för att du gett dej tid att blogga mitt i förberedelserna. Ingen dill? Nej det har du nog rätt i. Jag har heller aldrig sett någon. Du får så, helt enkelt. Någon kan nog skicka ner en fröpåse eller två, så du slipper arseniken!!!

    SvaraRadera
  8. Jodå, det finns dill att köpa i Frankrike, åtminstone i Paris-regionen. Herman Lindqvists erfarenhet har nog ett par år på nacken, för jag bor inte mer än ett par km bort och hittar dill på Carrefour. I frysdisken finns det hackad dill året runt och jag är rätt säker på att jag brukar se färsk dill i grönsaksdisken, när det är säsong. Det finns även torkad dill i kryddburkar.

    SvaraRadera
  9. Hanna: Skönt att höra! Vad heter dill på franska?

    SvaraRadera
  10. ab,

    Dill heter aneth på franska.

    SvaraRadera