lördag 13 juni 2009
Svensk lunch i Provence
Inför den tidiga midsommaraftonen i nästa vecka åker maken till IKEA och inhandlar matjessill. Flera burkar.
Idag, efter en återigen svalkande poolsimning, nu bland glada franska barn, kommer vi på: låt oss äta en typisk svensk sillunch.
Fram åker franska ägg, fransk potatis, fransk salladslök i brist på gräslök. Som finns här och heter ciboulette. Det blir en franskt öl, franskt vatten och fransk crème fraiche.
Men svensk matjessill - riktig ABBA - och efter en stund bestämmer vi oss för att också ta en riktig svensk snaps till det hela!
Det enda som saknades var känslan av nypotatis med dill. Men på midsommarafton åker vi till väninna i Le Brusc som har eget potatisland och där väntar färskpotatisen på att inmundigas tillsammans med andra svenskar bosatt där. Vi ska begå vår första utländska midsommarafton. Det ska bli kul att se hur svenskar "i förskringringen" firar den.
Vår sillunch var bedövande god. Tack snälla IKEA för matjes, Kalles, Daim och renskav!
fredag 12 juni 2009
Pooldags!
Poolen i vårt område har varit öppen en vecka. Inte vet vi varför men 23 grader i vattnet borde väl vara inbjudande även för fransmännen?
Men så här tomt är det mitt på dagen idag. Kanske för att det är närmare 30 grader varmt och siestadags.
Enda besökarna var vi och svenska grannen B. Vi simmade och svalkade oss i ensamt majestät och en liten stund i solen blev det också.
Jag har bestämt mig för att inte pusta över värmen. Nu med clim i huset är livet härnere före och efter climen. Efter betyder att vi kan vistas i 20-gradig inomhustemperatur och leva ett normalt liv.
Och när jag får Skånerapporter om kyla, storm och hällregn på systersonens studentdag idag, då får jag nästan dåligt samvete över det fina väder vi har härnere. Så det är bara att fortsätta att njuta och nu ska det simmas varje dag.
Under fransmännens semester i augusti lär det vara "ståplats i poolen" som då är full med plaskande barn. Så det gäller att passa på!
torsdag 11 juni 2009
Skånsk middag i Provence
Jag går på middag hos min svenska granne - bara kvinnor är vi. Och alla är från Skåne! Jag är också född och uppvuxen där men är den enda som inte pratar skånska. Uppsvenska föräldrar och Stockholm som hemort sedan studenten gör att dialekten inte fastnat hos mig. Men åh, så hemtamt det låter!
Det blir en jättetrevlig kväll med god Caesarkyckling, ost och frukt och lokala vingårdsvinet.
Det är 27 grader och sol och vi sitter ute och äter medan det så småningom skymmer och solen går ner bakom våra vackra berg. Vid midnatt traskar jag hem i den ljumma natten till mannen som ätit egen middag med en av de "övergivna" männen.
Jag känner mig glad och tacksam över vårt fantastiska liv härnere. Allt är så bra - naturen, maten, fransmännen, vårt fina hus med sin lilla trädgård. Och så nya vänner och mängder med trevliga utflykter och sammankomster. Vi kan inte ha det bättre!
Grannblomster
Vi har svenska grannar i vårt område. Alla bor inte permanent som vi men när de är nere blir det alltid någon form av trevlig sammankomst.
Den här gången en "tjejmiddag". Granne B har fyra goda väninnor på besök och bjuder in oss andra tre som bor här.
B bor i lägenhet med stor terrass. Så här vackra blommor prunkar i stora urnor hos henne.
Någon form av hortensia, blommande oleander och så favoriten bougainvillea. Som O, vår trädgårdsmästare, säger inte överlever här. Men hos B i kruka fungerar det!
Moi??
Här pågår bus.
Det hörs ett stillsamt prasslande i hallen som är Dessis mest frekventa barnkammare. Här har hon koll på både matte och husse som har sina arbetsrum i varsin ända i hallen.
Hushållspappersrullen behövs på övervåningen för att snabbt torka upp de olyckor som fortfarande förekommer.
Dessi har en förmåga att ljudlöst smyga sig på sin byten (skor, fårskinnstofflor (mums), pappersservietter, kuddar och kläder) och sen sätta tänderna i dem.
Den här gången blev det snabb upptäckt. Och hon ser helt oskyldig ut. Vaddå - jag?
Av bilden framgår dessutom att hon har blivit Skäggiga Damen. Dags att boka tid hos toiletteriet!
tisdag 9 juni 2009
Fransk morsdagsmåltid
Bland böljande vinfält och uppstammade rosor äter vi vår morsdagsmåltid. Som beskrivs i detalj på föregående inlägg.
Rolig smakdetalj: kronärtskocksbottnar stekta med timjan!
Mors Dag. Fête des Mères firas på vingården
Tillsammans med nya gästande vänner från Sverige far vi till vår vingård i bergen. De som en gång i månaden ställer till med så trevliga söndagsluncher som varar i timmar.
Förra gången var det helstekta spädgrisar. Idag är det mors dag och det är dukat för 120 personer. Alla ska vi äta enligt den franska menyn som innehåller:
Varm sjötunga pressad som paté tillsammans med soltorkade tomater och goda örter.
Sen en kalvmedaljong med lökröra och olika grönsaker
En god bit ost på sin "bädd av grönska" och till sist en underbart god citrontårta med pistagenötter och jordgubbar. Detta kostar cirka 350 kr per person och då ingår hur mycket vin som helst, både rött och rosé!
Men först minglas det och dricks Kir à la Pèche, rosévin med persikosaft och äts små snittar med goda provenceröror. Och för dem som inte varit i vinkällaren från 1000-talet blir det små guidade turer och berättelser om gårdens vintillverkning.
Fransk mat igen!
Vi går på fiskrestaurang i hamnen i Hyères tillsammans med andra goda svenska vänner som slumpartat kommit samman denna svenska nationaldag.
Här är några av förrätterna. Moules Marinières förstås, musslor i vittvin. Och så är en del modiga och tar ostron. Själv vågar jag inte - dels tycker jag inte att det är särskilt gott, smakar mest som en saltvattenkallsup - dels finns gulsotsrisk även om den är mini, minimal.
Som ung en sommar i La Rochelle vid Atlantkusten kunde jag klämma i mig tjugo stycken åt gången och älskade dem. Men det kanske räckte för en livstid.
En annan, icke ostronätare, "nöjer" sig med gåslever på härlig salladsbädd med någon god sås till.
Sen sjöng vi faktiskt lite diskret Du Gamla, Du Fria!
Drink på fransk terrass
Mitt i hamnen bor våra vänner. I en fantastisk våning med en terrass som vetter ut mot hamn och hav.
Där har de sin båt också, på praktiskt förtöjningsavstånd.
Här sitter vi en stund och ser ut mot ön Porquerolles i skymningen medan månen börjar lysa.
Snart är det dags för middag på en av hamnrestaurangerna.
Oväntat besök
Kanske inte världens mest originella rubrik. Men oväntat var det när vi kom till vännernas lägenhet och öppnade dörren till en av terrasserna.
Den här lille vännen vankade oroligt fram och tillbaka och kom ingenvart. En fransk granne böjde sig över räcket och berättade att ungen fallit ner från taket dagen innan och att mamman oroligt vakat över den.
Vi var i vännernas våning för att förbereda lite välkomstdrinkar med tilltugg. Själva satt de tillsammans med ett antal andra svenska vänner på planet från Sverige. Slumpen gjorde att våra andra goda vänner som nu varit på förlängt helgbesök åkte med samma plan och vi beslöt att alla gå ut och äta - och fira Nationaldagen - när planet landat.
Under tiden plockade vi fram till snacks och rosévin och försökte klura ut vad man gör med en nerfallen fransk måsunge. Inte flygfärdig.
När våra vänner kom hem berättade de att det fanns ett måsbo på taket med två ungar varav den här nerfallna måste vara en. Bröd och vatten sattes ut och nästa dag förflyttades ungen tillbaka till boet med hjälp av handskförsedd lägenhetsvän. Som sen fick skura rätt mycket måsskit på terrassen - ett gissel om man bor nere vid havet där måsarna är talrika och inte särskilt väl sedda!
Men här gick det bra till slut.
söndag 7 juni 2009
Liten fransk pojke
Liten fransk pojke får plötsligt syn på Dessi.
Vi är med goda vänner på vår favoritvingård som en gång i månaden ordnar söndagsluncher. Såna som varar från tolv på dagen till fem på eftermiddagen.
Och där alla familjemedlemmar deltar - från de äldsta till de yngsta.
En sådan söndag är det idag. Det är dessutom Fête des Mères, franska mors dag. Så det är fullt på gården - över hundra gäster ska utspisas med en hemlagad fyrarättersmåltid med husets fria vin därtill.
Dessi är med som vanligt och är nu van restauranghund. Charmar alla och vill hoppa, leka och hälsa på. Också på denne lille franske glade pojke som under pappas överinseende försiktigt får pröva på att klappa på och känna på en hundvalp. Lite oförsiktigt i början kanske men Dessi är tålmodig!