lördag 21 mars 2009
Luxembourg 8
Lustig europeisk skylt för Caisse de Maladie, Sjukkassa hittar jag på en vägg. Visst märks det katolska inflytandet, nog är det väl en nunna som tar hand om både barnet och den sjuke mannen?
Vi far ner till Mosel och de många vinfälten. Hittar en öppen "cave" - vinkällare - på en fin vingård och provsmakar det goda vita Moselvinet som vi också köper och tar med oss hem.
Och som avslutning på denna Luxembourg-tur som inte tagit mer än en dag - så litet är landet - äter vi en tysk-franskinspirerad men schweizisk middag hemma. Raclette - goda charkuterier, kokt potatis och till det smält racletteost som hälls över potatisen. Smågurkor, oliver och lite grönsaker kan också ätas till. Allt tillagas på raclettejärnet i mitten på bordet, var och en har små spadar som man smälter sin ost i. Mycket gott och en riktig kaloribomb!
Luxembourg 7
Här är vi i den lilla gränsstaden Echternach. Trots att det talas franska känns det som om vi var i Tyskland. Väldigt nära är det också, precis vid den lilla stadens torg går en bro över en flod.
Går man över bron, vips är man i Tyskland!
Här är också kyrkan mitt i byn. Jag har läst mig till att Luxembourg är ett sekulariserat land, antar att det betyder att det inte finns någon officiell religion eller statskyrka. Men de flesta är katoliker.
Nu ska vi ta en tur ner till Moselfloden, vinodlingarna och gå på vinprovning, sen är Luxembourgturen slut.
Luxembourg 6
Svärsonen tar oss på utflykt. Vi är på väg till den lilla staden Echternach och åker genom ett otroligt vackert landskap. Lite som skånska Nackarpsdalen med bokskogar till att börja med.
Sedan skiftar det karaktär, området kallas för "Lilla Schweiz" och det stämmer - det är omväxlande berg- och dal-landskap.
Och höga klippor framför vilka man och dotter står som små figuriner. Och så slott förstås. I just det här lär det sommartid hållas fantastiska utomhuskonserter.
Luxembourg 5
Nu åker vi upp igen från Grund. Överallt syns rester av gamla murar, befästningar och tinnar och torn.
Det känns verkligen att detta är mycket gammal och historisk europeisk mark.
Lite kan man kanske känna att Luxembourg betraktas som "landet som Gud glömde". Bilar man i Europa passerar man bara igenom och tänker inte mera på det. Landet är bara 8 mil långt och 6 mil brett och gör man sig inte omaket att åka runt får man heller inte någon uppfattning om hur det verkligen ser ut.
Det finns ganska många svenskar som bor här. De allra flesta arbetar inom bank- och finanssektorn och de flesta svenska storbankerna finns representerade här. Det är alltså mycket ungt folk, unga familjer som bosätter sig här några år, de lär sig inte franska, umgås mest med varandra och den allmänna uppfattningen tycks vara att staden/landet är lite tråkigt. Men det är faktiskt helt fel, här finns ett stort och varierat kulturutbud, fantastiska restauranger med mycket bra mat, en fin stadskärna med gågator med många bra affärer. Och ett underbart vackert och varierat landskap utanför staden.
Det är också lugnt, rent och stillsamt. Människorna är mycket välklädda, jag skrev förut om finansnissarnas sidenslipsar och välskräddade outfits. Äldre damer ser alla ut som på Östermalm och här väjer man inte för äkta minkpälsar - det och vackra Kenzoschalar och franska märkesväskor ser man överallt.
Staden växer också så det knakar - i finanskvarteren byggs det ständigt nya glaspalats. Landets ekonomi är mycket god, näst bäst BNP i världen tror jag.
I nästa inlägg ger vi oss ut "på landet", det lilla som finns.
Luxembourg 4
Luxembourg 3
Luxembourg, staden alltså, är mycket gammal med anor från romartiden då här fanns en befästning kring vilken sedan staden byggdes.
Under medeltiden spelade staden också en viktig försvarsstrategisk roll liksom under sjuttonhundratalet. Man ser spår från detta överallt.
När jag tog de här bilderna fick jag lätt svindel. Vi är på väg ner till Grund som stadsdelen heter. Den ligger som synes mycket riktigt längst ner i staden, det är en bit att traska och inga backar man precis ger sig ut på promenad i. Floden som rinner runt staden heter Petrusse.
Annars är den största floden Mosel (eller Moselle som man säger här) som man delar med tyskarna. Här produceras också mycket gott vitt Moselvin.
Följ med ner till Grund, en pittoresk stadsdel med många bra restauranger och häftiga nattklubbar.
Luxembourg 2
Här är "Stora Torget" i centrala Luxembourg. En lustig blandning av de två dominerande kulturerna, den tyska och den franska. Restaurangen heter "hummerhuset" på franska, bygggnadsstilen och den lustiga fårstatyn känns väldigt tysk.
Och så har man "fransk" grönsaksmarknad på torget och jag tror att om man klickar på bilden med marknadsståndet så står det något om "Letzeburg". En salig blandning!
Luxembourg 1
Vill ni veta lite om pyttelandet Luxembourg? Häng då med i några inlägg. Min blogg tar bara 3-4 bilder åt gången så det blir några stycken.
Det här är parkeringen utanför vårt första hotell på Avenue Victor Hugo, mitt i centrala Luxembourg. Inget särskilt märkvärdigt, ser ut som en stad som alla andra. Vår franska Citroën har just fått en parkeringsbot på 24 Euro, det hjälpte inte med svenska registreringsskyltar.
Landet Luxembourg (som det stavas fast vi skriver Luxemburg) är ett hertigdöme, ett mycket litet sådant. Det är mindre än Gotland till ytan, bara 2.500 kvadratkilometer. Det gränsar till Belgien, Tyskland och Frankrike och har inte mer än cirka 500.000 invånare varav många är invandrade från Portugal faktiskt. Huvudstaden heter som landet, Luxembourg.
Det finns tre officiella språk: Luxembourgska, franska och tyska. Alla infödda luxemburgare talar sinsemellan luxembourgska som härstammar från den germanska språkstammen men har tydliga franska och också holländska inslag. Man läser tyska som förstaspråk i skolan men också franska som är det officiella skrivna språket och som man hör mest. Men vill man hellre tala tyska går det också bra. Till skillnad från flera andra europeiska länder (däribland Frankrike vars invånare saknar en viss språkgen hävdar Bodil Malmsten) så talar man också bra engelska.
Luxembourg har anor långt bak i tiden och jag tror att det var en befästning här redan på 900-talet. Det har invaderats och delats och man har kapat bitar från dem i omgångar men det som nu är kvar är autonomt. Luxembourg invaderades under båda världskrigen och deltog i andra världskriget tillsammans med de allierade. Lite mera i nästa inlägg.
(Tack förresten alla som kommenterat mina inlägg innan Luxembourg-resan. Jag har skrivit svar under respektive inlägg)
fredag 20 mars 2009
Brasserielunch i Luxembourg
På det här lilla hotellet med sin pyttelilla restaurang blir man jätteförtjust i Dessi. Oh, la la, comme elle est belle - åh så söt hon är säger alla. Det har luxembourgska fina damer också sagt vid stadspromenaderna - hon drar verkligen uppmärksamhet till sig. Dels är hon ju pytteliten och väldigt gullig men också mycket social. Ska fram och hälsa på alla och den lilla svansen går i ett!
Nu äter vi lunch i hotellbrasseriet, det som ser så konstigt ut är faktiskt kycklingstuvning i vol au vent - smördegsform alltså. Det var jättegott och nej, jag åt INTE upp pommes friten.
Dessi fick självklart vara med och ägaren placerade henne själv på stolen bredvid mig!
Alla möjliga språk och människor dök upp till lunch. Luxembourg är de slips- och kostymklädda killarnas hemvist - de är alla otroligt välskräddade och man baxnar över sidenslipsar, kritstreckrandigt och svindyra märkesöverrockar, knälånga och insvängda i midjan. Mycket elegant. Några sådana herrar åt på sitt som det verkade, stamlokus. Och pratade omväxlande franska, omväxlande luxembourgska. Det senare är en märklig variant av blandning av mest tyska men också med franska inslag. Påminner uttalsmässigt om holländska och anses vara obegripligt utom för dem som kan det. Vilket är alla som är födda och uppvuxna i detta pytteland. Det officiella språket är franska men vid frukosten dagen därpå mötte oss en tysktalande värdinna som hellre ville tala tyska än franska med oss. Det är ju ett stenkast till både Frankrike och Tyskland och när man rör sig i stan och en bit ut på landsbygden känns det mera som att vara i Tyskland än i Frankrike. Något förvirrande är det men mycket charmigt.
Vilken stil den konstiga lampan tillhör går inte att säga. Den hade definitivt sin egen prägel!
Vårpromenad i Luxembourg
Vi går på Dessipromenad i den gamla förfallna parken mitt i Luxembourg. Porten skulle förstås varit med på Stora Portdagen men får vara en eftersläntrare.
Lite knoppas det i naturen och vackra små krokusdungar hittade vi också. Och Dessi får äntligen sträcka på de små benen och tumla runt i lövhögarna.
Hotellbyte i Luxembourg
Vi byter hotell. Det första var fint men svindyrt och bokat i hast - inte alla hotell accepterar husdjur men detta gjorde det. Men Dessi blev livrädd av all trafik och vägrade använda gatan som toalett. Och trots påfyllning i p-automaten varannan timme åkte vi på luxembourgsk parkeringsbot.
Som vi tänker strunta i - det blir intressant att se hur byråkratin ska mala sig fram till vår franska adress genom vår fortfarande svensk-reggade bil.
Det nya lilla hotellet är av annan karaktär. Ett litet familjehotell med bar och brasserie, väl inrökt och med hemlagad mat. Fortfarande centralt men med en gammal oansad park tvärs över gatan.
Till Dessis stora förtjusning ligger här enorma lövhögar. Hemma i den egna trädgården norpar hon det ena eklövet efter det andra, bär stolt in det i vardagsrummet där det finfördelas på mattan till stor förtret faktiskt. Här vet hon inte hur hon ska välja, det blir bokstavligen ett "i högen".
Se också hur vägen sluttar brant nedåt. Luxembourg har en "plan yta" och är sedan byggt så att det känns som i San Fransisco, det är mycket stora nivåskillnader så några långpromenader blir det inte för oss soffpotatisar, det är alldeles för pustiga backar.
De nittio milens skillnad känns också i luften. Vädret är soligt och klart men det är "bara" cirka tretton grader jämfört med de tjugo vi hade när vi lämnade byn. Här känns det mera som svensk vår i april, man anar att det snart börjar blomma här och var.